Anders Lorentzson

Basbaryton / Bas

Den svenske basen Anders Lorentzson har under hösten sjungit Oroveso I Norma och Don Basilio i Il barbiere di Siviglia, båda på GöteborgsOperan. Han kommer under våren sjunga Daedalus i Jonathan Doves The Monster in the Maze på samma scen. Anders har även gästat Den Norske Opera i Oslo som Oroveso in Norma. Föregående säsong har Anders framträtt som Riddar Blåskägg i Riddar Blåskäggs borg vid National Theatre Brno i Tjeckien, följt av Zuniga i Carmen i Göteborg och Arkel i Pelléas et Mélisande vid Den Norske Opera.


Anders Lorentzson tillhör GöteborgsOperans solistensemble och har där framträtt i ett flertal roller såsom Riddar Blåskägg, Kolenaty i Fallet Makropulos, Banquo i Macbeth, Figaro i Figaros Bröllop, Leporello i Don Giovanni, Osmin i Enleveringen ur Seraljen, Mefistofeles i Faust, Colline i La Bohème, Scarpia i Tosca, Kungen i Aida, Banco i Macbeth, Filip i Don Carlos, Wotan i Valkyrian, Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg samt titelrollerna i Den flygande holländaren och Falstaff.


Anders Lorentzson har synts i en rad roller på Kungliga Operan bland annat Arkel i Pelléas et Mélisande, Sparafucile i Rigoletto, Titurel i Parsifal och Basilio i Barberaren i Sevilla och Kommendören i Don Giovanni. Anders Lorentzson har även gästat Metropolitan Opera där han varit cover för de båda rollerna Sarastro i Trollflöjten och Pogner i Mästersångarna i Nürnberg.


Anders Lorentzson har även gästat Malmö Opera, Drottningholms Slottsteater, Operan i Vilnius, festivalen i Savonlinna, Bolshoi i Moskva, Prags Nationalopera samt operahus i Ljubljana, Ravenna och Taipei.


På konsertscenen framträder Anders Lorentzson i verk som Händels Messias, Mozarts Requiem, Haydns Skapelsen och Verdis Requiem.

 
Anders Lorentzsons utvecklade basröst ger all önskvärd kraft åt Don Giovannis ödesdigra dom (SvD 17 mars 2014)

Uppdaterad mars 2018