Christina Nilsson

Sopran

Den unga svenska sopranen Christina Nilsson studerar för närvarande på Operahögskolans Masterprogram i Stockholm där hon tar examen 2017. Christina gästar under våren Opéra de Lyon där hon sjunger Vakterskan och är cover för rollen som Chrysothemis i Elektra. Den kommande säsongen sjunger Christina titelrollen som Aida på Kungliga Operan i Stockholm.


Christina har framträtt i rollen som en av Drei Arme Adelige Waisen i Rosenkvavaljeren av Strauss och som Anna i Min bror är Don Juan av W.A Mozart/Niklas Brommare på Kungliga Operan, Hon har sjungit The Magician i Son of Heaven av Moto Osada och Geltrude i Enrico di Borgogna, Donizetti på Vadstena Akademien, Hon har även gjort rollen som Sångerskan i Hos Oss av svenska tonsättaren Thomas Jennefelt, 


Christina har medverkat som solist på ett flertal konserter i bl.a. Berwaldhallen, i Stockholms Konserthus och Kungliga slottet och hon vann 2016 både Första pris och Publikens pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition.


Christina Nilsson blev 2015 utsedd till Birgit Nilsson stipendiat. Året innan, 2014, utsågs hon till Jenny Lind-stipendiat vilket bl.a. innefattade en månads turné i USA och Kanada. Christina har även tilldelats stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien 2013, 2014 och 2015, Mats Liljefors stipendiet 2013, Vadstena Akademiens stipendium 2012 och Ystads Allehandas kulturpris 2011.


Christina Nilsson kommer från Ystad och flyttade till Stockholm i samband med att hon började vid Lilla Akademiens musikgymnasium. Därefter följde två års studier vid Vadstena folkhögskola och hon har efter sin Kandidatexamen på Operahögskolan i Stockholm fortsatt studera vid deras Masterutbildning.


Uppdaterad mars 2017