Christina Nilsson

Sopran

Den unga svenska sopranen Christina Nilsson studerar för närvarande på Operahögskolans Masterprogram i Stockholm där hon tar examen 2017. Christina gästar under våren Opéra de Lyon där hon sjunger Vakterskan och är cover för rollen som Chrysothemis i Elektra.


Christina har framträtt i rollen som en av Drei Arme Adelige Waisen i Rosenkvavaljeren av Strauss på Kungliga Operan i Stockholm, som The Magician i Son of Heaven av Moto Osada på Vadstena Akademien, Anna i Min bror är Don Juan av W.A Mozart/Niklas Brommare på Kungliga operan i Stockholm, Sångerskan i Hos Oss av svenska tonsättaren Thomas Jennefelt, Geltrude i Enrico di Borgogna, Donizetti med Vadstena Akademien. Christina har även medverkat som solist på flertal konserter i bl.a. Berwaldhallen, Konserthuset och Kungliga slottet.


Christina vann 2016 både Första pris och Publikens pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition.


Christina har tilldelats ett flertal stipendier. Hon blev utsedd till Birgit Nilsson stipendiat år 2015 och 2014 utsågs hon till Jenny Lind-stipendiat, vilket bl.a. innefattade en månads turné i USA och Kanada sommaren 2014. Christina har även tilldelats stipendium från Kungliga Musikaliska Akademien 2013, 2014 och 2015, Mats Liljefors stipendiet 2013, Vadstena Akademiens stipendium 2012 och Ystads Allehandas kulturpris 2011.


Sommaren 2015 var Christina en av artisterna som uppträdde vid Allsång på Skansen som sändes i SVT1. Christina har också trots sin ringa ålder tagit en prestigefylld 19:e plats på musiktidskriften OPUS lista över 2013 års viktigaste musikpersonligheter.

Christina Nilsson kommer från Ystad och flyttade till Stockholm i samband med att hon började vid Lilla Akademiens musikgymnasium. Därefter följde två års studier vid Vadstena folkhögskola och hon har efter sin Kandidatexamen på Operahögskolan i Stockholm fortsatt studera vid deras Masterutbildning.

Uppdaterad december 2016