Ingela Brimberg

Sopran

Ingela Brimberg medverkade under förra säsongen i titelrollen som Elektra i en sensationell produktion signerad scenkonstkollektivet La Fura dels Baus inom ramen för Umeå 2014 Europas Kulturhuvudstad. Hon har även sjungit sin första Leonore i Fidelio vid ett konsertant framförande under ledning av Marc Minkowski vid Verbier Festival, framträtt som Female Chorus i Brittens The Rape of Lucretia på Deutsche Oper i Berlin, gjort Elettra i Idomeneo vid Opéra de Lyon och Senta i Den Flygande Holländaren i Caen och Luxemburg. Ingela inleder hösten med Senta vid Theater an der Wien med Minkowski.


Under våren 2013 debuterade Ingela Brimberg på Kungliga Operan i Stockholm som Ellen Orford i Brittens Peter Grimes och sjöng en uppmärksammad Senta i Den Flygande Holländaren under ledning av Minkowski vid en turné med konsertanta framföranden i Frankrike, Österrike och Spanien. Hon framträdde även i titelrollen i Tosca på turné med Den Jyske Opera. Säsongen 2013/2014 innefattade Den Flygande Holländaren vid Wagner Geneva Festival, Sieglinde i tredje akten av Valkyrian vid konsertanta framföranden med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding och Lady Macbeth i Verdis Macbeth vid operahuset i Toulon.

De senaste säsongerna har även innefattat titelrollen i Manon LescautDen Jyske Opera, titelrollen i SalomeTeatro Verdi i Trieste och Valentine i Hugenotterna vid debuten på La Monnaie i Bryssel (utnämnd till årets bästa produktion 2011 i Opernwelt). Hon har vidare sjungit Tosca på såväl GöteborgsOperan som på Finlands Nationalopera i Helsingfors.

Efter att ha sjungit mezzoroller som Rosina i Barberaren i Sevilla och Cherubin i Figaros bröllop gjorde Ingela Brimberg sin soprandebut som Konstanze i Enleveringen ur Seraljen på Folkoperan 2003. Sedan dess har hon sjungit roller som titelrollen i Aida, Amelia i Maskeradbalen på Malmö Opera, Donna Anna i Don Giovanni på Folkoperan samt titelrollerna i Jenufa på NorrlandsOperan och Katija Kabanova på GöteborgsOperan.

2012 belönades Ingela Brimberg med Svenska Dagbladets operapris för sin tolkning av Tosca på GöteborgsOperan med motiveringen: Hennes färgrika sopran fångar rollens alla skiftningar, från temperamentsfulla utspel till avklarnad värme och smärta.

Ingela Brimberg är utbildad på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet.

 

... Ingela Brimbergs Sieglinde tände ännu en svensk Wagnerstjärna... (DN 7 december 2013)

 

Uppdaterad januari 2016