Ingela Brimberg

Sopran

Den svenska sopranen Ingela Brimberg inledde säsongen vid GöteborgsOperan med rollen som Elettra i Idomeneo följt av Senta i Den Flygande Holländaren vid Teatro Real i Madrid. Ingela är just nu aktuell i titelrollen i Strauss Elektra vid Staatstheater Kassel och som Senta, på Deutsche Oper i Berlin. Föregående säsong framträdde Ingela som Senta både konsertant vid Operan i Köln och sceniskt vid Theater an der Wien under ledning av Marc Minkowski. Ingela gjorde även titelrollen i Tosca på Oper Köln.


Ingela Brimberg har tidigare framträtt som Elektra i en sensationell produktion signerad scenkonstkollektivet La Fura dels Baus i Umeå under Europas Kulturhuvudstad 2014. Ingela har sjungit sin första Leonore i Fidelio i ett konsertant framförande under ledning av Marc Minkowski vid Verbier Festival, hon har framträtt som Female Chorus i Brittens The Rape of Lucretia på Deutsche Oper, Elettra i Idomeneo vid Opéra de Lyon och som Senta i Caen och Luxemburg.


 2013 gästade Ingela Brimberg Kungliga Operan för första gången, då hon gjorde Ellen Orford i Brittens Peter Grimes. Hon sjöng även en uppmärksammad Senta under ledning av Minkowski vid en turné med konsertanta framföranden i Frankrike, Österrike och Spanien. Säsongen 2013/2014 sjöng Ingela Senta vid Wagner Geneva Festival, Sieglinde i tredje akten av Valkyrian vid konsertanta framföranden med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding och Lady Macbeth i Verdis Macbeth vid operahuset i Toulon.


Föregående säsonger har även innefattat titelrollen i Manon Lescaut på Den Jyske Opera, titelrollen i Salome på Teatro Verdi i Trieste och Valentine i Hugenotterna vid debuten på La Monnaie i Bryssel (utnämnd till årets bästa produktion 2011 i Opernwelt). Hon har vidare sjungit Tosca på såväl GöteborgsOperan som på Finlands Nationalopera i Helsingfors och på turné med Den Jyske Opera.


Ingela Brimberg är utbildad på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Efter att ha sjungit mezzoroller som Rosina i Barberaren i Sevilla och Cherubin i Figaros bröllop gjorde Ingela Brimberg sin soprandebut som Konstanze i Enleveringen ur Seraljen på Folkoperan 2003. Sedan dess har hon sjungit roller som titelrollen i Aida, Amelia i Maskeradbalen på Malmö Opera, Donna Anna i Don Giovanni på Folkoperan samt titelrollerna i Jenufa på NorrlandsOperan och Katija Kabanova på GöteborgsOperan.


2012 belönades Ingela Brimberg med Svenska Dagbladets operapris för sin tolkning av Tosca på GöteborgsOperan med motiveringen: Hennes färgrika sopran fångar rollens alla skiftningar, från temperamentsfulla utspel till avklarnad värme och smärta.... Ingela Brimbergs Sieglinde tände ännu en svensk Wagnerstjärna... (DN 7 december 2013)

 

Uppdaterad maj 2017