Ingela Brimberg

Sopran

Den svenska sopranen Ingela Brimberg börjar säsongen vid GöteborgsOperan där hon gör rollen som Elettra i Idomeneo. Därefter följer Senta i Den Flygande Holländaren vid Teatro Real i Madrid och titelrollen i Strauss Elektra vid Staatstheater Kassel. Föregående säsong framträdde Ingela som Senta vid Theater an der Wien under ledning av Marc Minkowski, en roll som hon återvände till sommaren 2016 konsertant i Köln. Hon gjorde under samma period rollen som Tosca vid Oper Köln.


Ingela Brimberg har tidigare framträtt som Elektra i en sensationell produktion signerad scenkonstkollektivet La Fura dels Baus inom ramen för Umeå 2014 Europas Kulturhuvudstad. Hon har även sjungit sin första Leonore i Fidelio vid ett konsertant framförande under ledning av Marc Minkowski vid Verbier Festival, framträtt som Female Chorus i Brittens The Rape of Lucretia på Deutsche Oper i Berlin, gjort Elettra i Idomeneo vid Opéra de Lyon och Senta i Den Flygande Holländaren i Caen och Luxemburg.


 2013 gästade Ingela Brimberg Kungliga Operan för första gången, då hon gjorde Ellen Orford i Brittens Peter Grimes. Hon sjöng även en uppmärksammad Senta under ledning av Minkowski vid en turné med konsertanta framföranden i Frankrike, Österrike och Spanien. Säsongen 2013/2014 sjöng Ingela Senta vid Wagner Geneva Festival, Sieglinde i tredje akten av Valkyrian vid konsertanta framföranden med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding och Lady Macbeth i Verdis Macbeth vid operahuset i Toulon.


Föregående säsonger har även innefattat titelrollen i Manon Lescaut på Den Jyske Opera, titelrollen i Salome på Teatro Verdi i Trieste och Valentine i Hugenotterna vid debuten på La Monnaie i Bryssel (utnämnd till årets bästa produktion 2011 i Opernwelt). Hon har vidare sjungit Tosca på såväl GöteborgsOperan som på Finlands Nationalopera i Helsingfors och på turné med Den Jyske Opera.


Ingela Brimberg är utbildad på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Efter att ha sjungit mezzoroller som Rosina i Barberaren i Sevilla och Cherubin i Figaros bröllop gjorde Ingela Brimberg sin soprandebut som Konstanze i Enleveringen ur Seraljen på Folkoperan 2003. Sedan dess har hon sjungit roller som titelrollen i Aida, Amelia i Maskeradbalen på Malmö Opera, Donna Anna i Don Giovanni på Folkoperan samt titelrollerna i Jenufa på NorrlandsOperan och Katija Kabanova på GöteborgsOperan.


2012 belönades Ingela Brimberg med Svenska Dagbladets operapris för sin tolkning av Tosca på GöteborgsOperan med motiveringen: Hennes färgrika sopran fångar rollens alla skiftningar, från temperamentsfulla utspel till avklarnad värme och smärta.... Ingela Brimbergs Sieglinde tände ännu en svensk Wagnerstjärna... (DN 7 december 2013)

 

Uppdaterad september 2016