Ingela Brimberg

Sopran

Ingela Brimberg inledde säsongen 2015/2016 med Senta i Den Flygande Holländaren vid Theater an der Wien under ledning av Marc Minkowski, en roll som hon återvänder till sommaren 2016 konsertant i Köln. Ingela framträder även under samma period på Oper Köln i rollen som Tosca. Den kommande säsongen 2016/2017 gör Ingela Elettra i Idomeneo vid GöteborgsOperan, följt av Senta vid Teatro Real i Madrid och titelrollen i Strauss Elektra vid Staatstheater Kassel.


Ingela Brimberg har framträtt som Elektra i en sensationell produktion signerad scenkonstkollektivet La Fura dels Baus inom ramen för Umeå 2014 Europas Kulturhuvudstad. Hon har även de senaste säsongerna sjungit sin första Leonore i Fidelio vid ett konsertant framförande under ledning av Marc Minkowski vid Verbier Festival, framträtt som Female Chorus i Brittens The Rape of Lucretia på Deutsche Oper i Berlin, gjort Elettra i Idomeneo vid Opéra de Lyon och Senta i Den Flygande Holländaren i Caen och Luxemburg.


Under våren 2013 debuterade Ingela Brimberg på Kungliga Operan i Stockholm som Ellen Orford i Brittens Peter Grimes och sjöng en uppmärksammad Senta i Den Flygande Holländaren under ledning av Minkowski vid en turné med konsertanta framföranden i Frankrike, Österrike och Spanien. Säsongen 2013/2014 sjöng Ingela Senta i Den Flygande Holländaren vid Wagner Geneva Festival, Sieglinde i tredje akten av Valkyrian vid konsertanta framföranden med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding och Lady Macbeth i Verdis Macbeth vid operahuset i Toulon.


Föregående säsonger har även innefattat titelrollen i Manon Lescaut på Den Jyske Opera, titelrollen i Salome på Teatro Verdi i Trieste och Valentine i Hugenotterna vid debuten på La Monnaie i Bryssel (utnämnd till årets bästa produktion 2011 i Opernwelt). Hon har vidare sjungit Tosca på såväl GöteborgsOperan som på Finlands Nationalopera i Helsingfors och på turné med Den Jyske Opera.


Ingela Brimberg är utbildad på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Efter att ha sjungit mezzoroller som Rosina i Barberaren i Sevilla och Cherubin i Figaros bröllop gjorde Ingela Brimberg sin soprandebut som Konstanze i Enleveringen ur Seraljen på Folkoperan 2003. Sedan dess har hon sjungit roller som titelrollen i Aida, Amelia i Maskeradbalen på Malmö Opera, Donna Anna i Don Giovanni på Folkoperan samt titelrollerna i Jenufa på NorrlandsOperan och Katija Kabanova på GöteborgsOperan.


2012 belönades Ingela Brimberg med Svenska Dagbladets operapris för sin tolkning av Tosca på GöteborgsOperan med motiveringen: Hennes färgrika sopran fångar rollens alla skiftningar, från temperamentsfulla utspel till avklarnad värme och smärta.


... Ingela Brimbergs Sieglinde tände ännu en svensk Wagnerstjärna... (DN 7 december 2013)

 

Uppdaterad april 2016