Jeremy Carpenter

Baryton

Den engelske barytonen Jeremy Carpenter inledde säsongen med rollen som Zhou Enlai i John Adams Nixon in China på Kungliga Operan i Stockholm och är nu aktuell som Danilo i Glada Änkan på samma scen. Jeremy har även gästat Bolshoiteatern i Moskva tillsammans med Festival d’Aix-en-Provence där han gjort rollen som Protector i George Benjamins Written on Skin.


Jeremy Carpenter har under den föregående säsongen sjungit Germont i La Traviata vid Folkopera har tidigare framträtt som Protector i Written on Skin på Kungliga Operan. Under våren 2013 sjöng Jeremy Sharpless i Madame Butterfly på Grand Théâtre de Genève och gjorde rollen som Sir Robert Cecil i Brittens Gloriana på Covent Garden i London. Året efter återvände han till Covent Garden för rollen som Guglielmo Cecil i Donizettis Maria Stuarda


Säsongen 2009/2010 gjorde Jeremy Carpenter stor succé då han gästade Folkoperan som Zurga i Bizets Pärlfiskarna och han framträdde även som Marullo i Rigoletto i Dijon. Under hösten 2010 sjöng han Gérard i Andrea Chénier på Kungliga Operan; en rolltolkning för vilken han hyllats av en enig kritikerkår. De senaste säsongerna har innefattat Belcore i Kärleksdrycken på Angers Nantes Opéra, Escamillo i Carmen både på Kungliga Operan och på Malmö Opera samt Talpa i konsertanta framföranden av Puccinis Il tabarro med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.


På sin repertoar har Jeremy Carpenter roller som Greven och Figaro i Figaros Bröllop, Guglielmo i Così fan tutte, Marcello i La Bohème, Lescaut i Manon Lescaut, Demetrius i En midsommarnattsdröm, Falke i Läderlappen och titelrollerna i Don Giovanni och Gianni Schicchi. Han har framträtt på bland annat Glyndebourne Festival Opera, Opéra de Lille, Grange Park Opera och Theater S:t Gallen. I sitt nya hemland Sverige har han sjungit på Kungliga Operan i Stockholm, Malmö Opera, Ulriksdals Slottsteater och Folkoperan.


Jeremy Carpenter är även en flitigt anlitad konsertsångare med en bred repertoar som innefattar bland annat Haydns Skapelsen, Orffs Carmina Burana, Brahms Ein deutsches Requiem och Liebesliederwaltzer, Charles Villiers Stanfords Songs of the Sea, Maxwell-Davies The Martyrdom of St Magnus och Faurés Requiem. Under våren 2015 kommer han att sjunga Elgars The Kingdom med Royal Flemish Philharmonic och Edo de Waart.


Jeremy Carpenter är utbildad vid Guildhall School of Music and Drama i London, där hans lärare var Ellis Keeler, Rudolf Piernay och David Pollard.


Jeremy Carpenters Gérard är ju betjänten som blir revolutionsledare men faller offer för sitt eget begär. I tredje akten blottar han sitt bröst och tycks i stånd att slita ut sitt eget hjärta. (DN 24 oktober 2010)

 

Uppdaterad maj 2017