Johanna Rudström

Mezzosopran

Johanna Rudström inledde säsongen med Cherubino i Figaros Bröllop på Kungliga Operan i Stockholm. Hon har under året synts hon på samma scen i roller som Dimitri i Giordanos Fedora, Karolka i Jenůfa, Flosshilde i Rhenguldet och Ragnarök samt Rossweisse i Valkyrian. Johanna har även sjungit Fjodor i Boris Gudonov tillsammans med Mo Nagano och Göteborgs Symfoniker i konserter och för inspelning på Göteborgs och Stockholms Konserthus.


Johanna har föregående säsong framträtt som Mercedes i Carmen, som Cherubino, Blomsterflicka i Parsifal och Den okända unga kvinnan i nyskrivna operan Medea av Daniel Börtz, alla vid Kungliga Operan.


Johanna Rudström har tidigare gästat Operan i Genève där hon framträtt i rollen som La Styliste i Cherubinis Medea. Hon har även gjort rollen som Arsamenes i Händels Xerxes på Kungliga Operan och hon har 2015 medverkat i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien.


Johanna Rudström tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm under våren 2014. Hon har även studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och vid Musikhögskolan i Malmö. Sommaren 2013 medverkade Johanna Rudström i Vadstena-Akademiens uppsättning av Marie Samuelssons Jorun orm i öga.


De roller hon studerat och framfört, helt eller delvis, på Operahögskolan innefattar Sextus i Titus mildhet, Rosina i Barberaren i Sevilla, Meg Page i Falstaff, titelrollen i Askungen, Octavian i Rosenkavaljeren, Kompositören i Ariadne på Naxos och Dorabella i Così fan tutte.


Mezzosopranen Johanna Rudström är utmärkt som den dödsbringande Gudrun, den älskande Oddrun och den hårdfjällade Helga. (Svenska Dagbladet, 22 juli 2013)


Uppdaterad maj 2017