Johanna Rudström

Mezzosopran

Johanna Rudström inledde hösten 2018 med rollerna Eve/Young Tristessa i upremiären av Tristessa på Kungliga Operan i Stockholm. Hon är i vår aktuell som Mercedes i Carmen och som Donna Elvira i Don Giovanni på samma scen.


Under den föregående säsongen har Johanna Rudström lagt två nya roller till sin repertoar, Angelina i Rossinis Askungen och Olga i Tjajkovskijs Eugen Onegin. Johanna har under året även synts som Dimitri i Giordanos Fedora och Karolka in Jenůfa, samtliga på Kungliga Operan.


Johanna Rudström har de senaste åren varit knuten till Kungliga Operan som gästsolist, där hon framträtt som Cherubino i Figaros Bröllop, Flosshilde i Rhenguldet och Ragnarök samt Rossweisse i Valkyrian. Johanna har även sjungit Arsamenes i Händels XerxesMercedes i Carmen, Blomsterflicka i Parsifal och Den okända unga kvinnan i nyskrivna operan Medea av Daniel Börtz.


Johanna Rudström medverkade förra säsongen i konsertanta framföranden, samt skivinspelning, av Boris Gudonov i rollen som Fjodor med Göteborgs Symfoniker under ledning Mo Nagano. Konserterna gavs på Göteborgs och Stockholms Konserthus.


Johanna har tidigare gästat Operan i Genève där hon framträtt i rollen som La Styliste i Cherubinis Medea. Hon har även medverkat i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien.


Johanna Rudström tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm under våren 2014. Hon har även studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och vid Musikhögskolan i Malmö. Sommaren 2013 medverkade Johanna Rudström i Vadstena-Akademiens uppsättning av Marie Samuelssons Jorun orm i öga.Mezzosopranen Johanna Rudström är utmärkt som den dödsbringande Gudrun, den älskande Oddrun och den hårdfjällade Helga. (Svenska Dagbladet, 22 juli 2013)


Uppdaterad mars 2019