Katija Dragojevic

Mezzosopran

Katija Dragojevic har inlett säsongen med titelrollen i Carmen, följt av Dorabella i Così fan tutte, båda vid Kungliga Operan i Stockholm. Katija har under föregående säsong sjungit Idamante i Idomeneo på Drottningholms Slottsteater och titelrollen i Xerxes på Kungliga Operan.

De senaste säsongerna har innefattat rollen som Zerlina i Don Giovanni i Baden-Baden under ledning av Thomas Hengelbrock i en stjärnspäckad uppsättning med Anna Netrebko som Donna Anna. Hon har sjungit Dorabella konsertant på Theater an der Wien under ledning av Nikolaus Harnoncourt, samt vid framträdanden vid Teatro alla Scala i Milano ledda av Daniel Barenboim. Katija har även framträtt i rollen som Sextus i Mozarts Titus mildhet vid Drottningholm,

Katija Dragojevic har sjungit Cherubino i Figaros bröllop vid Festspelen i Salzburg och på Teatro alla Scala, samt på Den Norske Opera och Kungliga Operan, titelrollen i Askungen på Finlands Nationalopera, Lucretia i The Rape of Lucretia på Den Norske Opera, samt Messaggera/Musica/Speranza i L'Orfeo och Melanto i Il ritorno d'Ulisse in patria i Theater an der Wiens Monterverdicykel. Hon gestaltar Zerlina i Kasper Holtens uppmärksammade film Juan, baserad på Mozarts Don Giovanni. Katija har även sjungit Siebel i Faust på Covent Garden, Andra damen i Trollflöjten på Opéra Bastille i Paris, Varvara i Katja Kabanova på GöteborgsOperan, Meg Page i Falstaff på Kungliga Operan och Lichas i Händels Hercules med William Christie och Les Arts Florissants i New York och London. Hon har sjungit Zerlina, Dorabella och Varvara på Scottish Opera, Annius i Titus på Welsh National Opera och Hans i Hans och Greta på Opera North.


Som konsertsångerska har Katija Dragojevic framträtt med symfoniorkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Gulbenkian Orchestra i Lissabon, NDR Sinfonieorchester i Hamburg och Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München i verk som Bachs Magnificat, Mozarts C-mollmässa och Mahlers Des Knaben Wunderhorn. Hon har samarbetat med dirigenter som Ivor Bolton, Daniel Harding, Andris Nelsons, Thomas Hengelbrock, Manfred Honeck och Robin Ticciati. I mars 2013 uruppförde hon Sven-David Sandströms Requiem med Sveriges Radios Symfoniorkester.

 

Katija Dragojevic har spelat in Michael Haydns Missa Sancti Hieronymi och Temete Dominum på BIS. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt vid Guildhall School of Music and Drama i London och debuterade år 2000 som Krista i Janaceks Fallet Makropulos vid La Monnaie i Bryssel.

 

Och alla åtrår Cherubin, som Katija Dragojevic gör så övertygande pojkaktig att det nästan är skrämmande. (SvD 28 mars 2010)


Katija Dragojevic is such an all-round alluring Zerlina that she walks off with every scene she's in. (Gramophone January 2015)

 

Uppdaterad maj 2016