Katija Dragojevic

Mezzosopran

Katija Dragojevic har inlett hösten med en urpremiär av den nyskrivna kammaroperan Föreställningen av Sven-David Sandström. Katija kommer under året gästa Finlands Nationalopera där hon gör titelrollen i Carmen, en roll som hon framträtt i på Kungliga Operan i Stockholm under föregående säsong. Katija ska även sjunga Dorabella i Così fan tutte vid Semper Oper i DresdenÄven denna roll har hon nyligen gestaltat på Kungliga Operans scen.


Katija har under föregående säsonger sjungit Idamante i Idomeneo på Drottningholms Slottsteater och titelrollen i Xerxes på Kungliga Operan. Hon har sjungit Zerlina i Don Giovanni i Baden-Baden under ledning av Thomas Hengelbrock i en stjärnspäckad uppsättning med Anna Netrebko som Donna Anna. Hon har sjungit Dorabella konsertant på Theater an der Wien under ledning av Nikolaus Harnoncourt, samt vid framträdanden vid Teatro alla Scala i Milano ledda av Daniel Barenboim. Katija har även framträtt i rollen som Sextus i Mozarts Titus mildhet vid Drottningholm.


Katija Dragojevic har tidigare sjungit Cherubino i Figaros bröllop vid Festspelen i Salzburg, på Teatro alla Scala, samt på Den Norske Opera i Oslo och Kungliga Operan. Hon har gjort titelrollen i Askungen på Finlands Nationalopera, Lucretia i The Rape of Lucretia i Oslo, samt Messaggera/Musica/Speranza i L'Orfeo och Melanto i Il ritorno d'Ulisse in patria i Theater an der Wiens Monterverdicykel. Katija har sjungit Siebel i Faust på Covent Garden, Andra damen i Trollflöjten på Opéra Bastille i Paris, Varvara i Katja Kabanova på GöteborgsOperan, Meg Page i Falstaff på Kungliga Operan och Lichas i Händels Hercules med William Christie och Les Arts Florissants i New York och London. Hon har sjungit Zerlina, Dorabella och Varvara på Scottish Opera, Annius i Titus på Welsh National Opera, och Hans i Hans och Greta på Opera North. Katija gestaltar Zerlina i Kasper Holtens uppmärksammade film Juan, baserad på Mozarts Don Giovanni. 


Som konsertsångerska har Katija Dragojevic framträtt med symfoniorkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Gulbenkian Orchestra i Lissabon, NDR Sinfonieorchester i Hamburg och Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München i verk som Bachs Magnificat, Mozarts C-mollmässa och Mahlers Des Knaben Wunderhorn. Hon har samarbetat med dirigenter som Ivor Bolton, Daniel Harding, Andris Nelsons, Thomas Hengelbrock, Manfred Honeck och Robin Ticciati. I mars 2013 uruppförde hon Sven-David Sandströms Requiem med Sveriges Radios Symfoniorkester.

 

Katija Dragojevic är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt vid Guildhall School of Music and Drama i London och debuterade år 2000 som Krista i Janaceks Fallet Makropulos vid La Monnaie i Bryssel. Katija har spelat in Michael Haydns Missa Sancti Hieronymi och Temete Dominum på BIS, samt Berlioz Roméo et Juliette (LinnRecords 2016).

 

Och alla åtrår Cherubin, som Katija Dragojevic gör så övertygande pojkaktig att det nästan är skrämmande. (SvD 28 mars 2010)


Katija Dragojevic is such an all-round alluring Zerlina that she walks off with every scene she's in. (Gramophone January 2015)

 

Uppdaterad november 2016