Katija Dragojevic

Mezzosopran

Katija Dragojevic sjöng under våren 2013 rollen som Zerlina i Don Giovanni i Baden-Baden under ledning av Thomas Hengelbrock i en stjärnspäckad uppsättning med Anna Netrebko som Donna Anna. Följande säsong 2013/2014 inleddes med Sextus i Mozarts Titus mildhet vid Drottningholms Slottsteater, följt av rollen som Dorabella i Così fan tutte vid konsertanta framföranden på Theater an der Wien under ledning av Nikolaus Harnoncourt, samt framträdanden vid Teatro alla Scala i Milano ledda av Daniel Barenboim. Säsongen 2014/2015 innefattar Idamante i Idomeneo på Drottningholms Slottsteater och titelrollen i Xerxes på Kungliga Operan.

 

Katija Dragojevic har sjungit Cherubino i Figaros bröllop på prestigefyllda scener som Festspelen i Salzburg och Teatro alla Scala i Milano, samt på Den Norske Opera och Kungliga Operan i Stockholm, titelrollen i Askungen på Finlands Nationalopera i Helsingfors, Lucretia i The Rape of Lucretia på Den Norske Opera, samt Messaggera/Musica/SperanzaL'Orfeo och Melanto Ii ritorno d'Ulisse in patria i Theater an der Wiens Monterverdicykel. Hon gestaltar Zerlina i Kasper Holtens uppmärksammade film Juan, baserad på Mozarts Don Giovanni. Tidigare har Katija Dragojevic sjungit Siebel i Faust på Covent Garden i London, Andra damen i Trollflöjten på Opéra Bastille i Paris, Varvara i Katja Kabanova på GöteborgsOperan, Meg Page i Falstaff på Kungliga Operan och Lichas i Händels Hercules med William Christie och Les Arts Florissants i New York och London. Hon har sjungit Zerlina i Don Giovanni, Dorabella i Così fan tutte och Varvara i Katja Kabanova på Scottish Opera, Annius i Titus på Welsh National Opera, Hans i Hans och Greta på Opera North och titelrollen i Carmen på turné med English Touring Opera.

 

Som konsertsångerska har Katija Dragojevic framträtt med symfoniorkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Gulbenkian Orchestra i Lissabon, NDR Sinfonieorchester i Hamburg och Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München i verk som Bachs Magnificat, Mozarts C-mollmässa och Mahlers Des Knaben Wunderhorn. Hon har samarbetat med dirigenter som Ivor Bolton, Daniel Harding, Andris Nelsons, Thomas Hengelbrock, Manfred Honeck och Robin Ticciati. I mars 2013 uruppförde hon Sven-David Sandströms Requiem med Sveriges Radios Symfoniorkester.

 

Katija Dragojevic har spelat in Michael Haydns Missa Sancti Hieronymi och Temete Dominum på BIS. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt vid Guildhall School of Music and Drama i London och debuterade år 2000 som Krista i Janaceks Fallet Makropulos vid La Monnaie i Bryssel.

 

Och alla åtrår Cherubin, som Katija Dragojevic gör så övertygande pojkaktig att det nästan är skrämmande. (SvD 28 mars 2010)


Katija Dragojevic is such an all-round alluring Zerlina that she walks off with every scene she's in. (Gramophone January 2015)

 

Uppdaterad February 2015