Kerstin Avemo

Sopran

Kerstin Avemo är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och en internationellt mycket efterfrågad koloratursopran. Våren 2013 innefattade en hyllad Despina i Così fan tutte då Michael Haneke (vinnare av Guldpalmen i Cannes) tog sig an denna Mozartopera på Teatro Real i Madrid och på La Monnaie i Bryssel. Föreställningen TV-sändes också på ARTE. Under våren 2014 gavs produktionen på Wiener Festwochen. Säsongen 2013/2014 innefattade även Eurydike i Orfeus och Eurydike på GöteborgsOperan. Under hösten 2014 sjunger Kerstin Avemo rollen som Atalanta i Händels Xerxes på Artipelag.

 

Tidigare har Kerstin Avemo bland annat sjungit huvudrollen i Hosokawas Hanjo i uppmärksammad regi av Calixto Bieito på Ruhrtriennalen, Sophie i Rosenkavaljeren i Otto Schenks legendariska uppsättning i Genève samt Gilda i Rigoletto och Violetta i La traviata i Weimar och Adele i Läderlappen på Kungliga Operan i Stockholm. Nyligen framträdde hon i föreställningen Schwanengesang D744 med musik av Schubert i regi av den prisbelönte Romeo Castellucci vid Festival d'Avignon. Under innevarande höst gör hon samma produktion på La Monnaie i Bryssel och i Paris.

 

Kerstin Avemo har sjungit Gilda i Rigoletto (Kungliga Operan och Folkoperan), Zerlina i Don Giovanni (Festival d’Aix-en-Provence, Bolsjoj i Moskva), titelrollen i Lucia di Lammermoor (GöteborgsOperan och Folkoperan), Blondchen i Enleveringen ur seraljen (Oper Frankfurt, Oper Zürich) samt Ophélie i Hamlet, Olympia i Hoffmanns äventyr och Oscar i Maskeradbalen (Deutsche Oper am Rhein). För sin sensationella Lulu (GöteborgsOperan) belönades hon med både Svenska Dagbladets operapris och Tidskriften Operas pris. Hennes klara, höga sopran och starka scenpersonlighet har gett färg åt flera moderna verk, som t.ex. Kristin i Philippe Boesmans tonsättning av Strindbergs Julie och Wendla Bergmann i Benoît Merniers opera på Wedekinds Frühlings Erwachen (båda med urpremiär på La Monnaie).

 

Med en omfattande konsertrepertoar sjunger Kerstin Avemo verk som Bachs passioner, Brahms Ein deutsches Requiem, Carmina Burana, Mozarts C-mollmässa, Mahlers andra och åttonde symfonier samt romanser. Hon framträder regelbundet med de svenska symfoniorkestrarna och har hörts på en rad europeiska scener som Palais des Beaux Arts i Bryssel, Berliner Philharmonie, Oslofilharmonien samt Théâtre des Champs-Elysées och Théâtre Châtelet i Paris. På CD återfinns Kerstin Avemo bland på Renée Jacobs inspelning av Händels Messias (Harmonia Mundi) och på DVD i Christoph Loys bejublade version av Enleveringen ur Seraljen (Oper Frankfurt).


... l'une des plus incroyables actrices chantantes qui soient / en av de mest fenomenala sjungande aktriser som finnes... (Renaud Machart i Le Monde, 25 juni 2013)

 

Uppdaterad september 2014