Kerstin Avemo

Sopran

Kerstin Avemo är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och är en internationellt mycket efterfrågad sopran. Under sommaren har Kerstin framträtt i rollen som Olympia/Giulietta i Hoffmanns äventyr vid Bregenzer Festival. Hon har föregående säsong sjungit Maid i Powder her face i Warszawa och inleder hösten med samma roll, denna gång vid La Monnaie i Bryssel. Hon har sjungit Atalanta i Händels Xerxes på Artipelag under ledning av Jean-Christophe Spinosi, med gästspel vid Operan i Versaille. Senare denna säsong kan Kerstin ses på Kungliga Operans scen i Stockholm, i rollen som Mélisande i Pelléas och Mélisande,

Hennes engagemang de tidigare säsongerna har innefattat en hyllad Despina i Così fan tutte i regi av Michael Haneke (vinnare av Guldpalmen i Cannes) på Teatro Real i Madrid, La Monnaie i Bryssel och Wiener Festwochen (TV-sänd av ARTE). Hon har sjungit Eurydike/Orfeus och Eurydike på GöteborgsOperan, och kreerat föreställningen Schwanengesang D744 i regi av den prisbelönte Romeo Castellucci vid Festival d'Avignon, på La Monnaie och på Théâtre Des Bouffes Du Nord i Paris. Kerstin Avemo medverkar i filmen Casanova Variations där hon spelar mot John Malkovich.

Tidigare har Kerstin Avemo sjungit huvudrollen i Hosokawas Hanjo i uppmärksammad regi av Calixto Bieito på Ruhrtriennalen, Sophie/Rosenkavaljeren i Otto Schenks legendariska uppsättning i Genève, Violetta/La traviata i Weimar, Gilda/Rigoletto (Weimar, Kungliga Operan, Folkoperan) samt Adele/Läderlappen på Kungliga Operan i Stockholm. Hon har sjungit Zerlina/Don Giovanni (Festival d’Aix-en-Provence, Bolsjoj i Moskva), titelrollen i Lucia di Lammermoor (GöteborgsOperan, Folkoperan), Blondchen/Enleveringen ur seraljen (Oper Frankfurt, Oper Zürich), samt Ophélie/Hamlet och Oscar/Maskeradbalen (Deutsche Oper am Rhein). För sin sensationella Lulu (GöteborgsOperan) belönades hon med både Svenska Dagbladets operapris och Tidskriften Operas pris. Hennes klara, höga sopran och starka scenpersonlighet har gett färg åt flera moderna verk, såsom Kristin i Philippe Boesmans tonsättning av Strindbergs Julie och Wendla Bergmann i Benoît Merniers opera på Wedekinds Frühlings Erwachen (båda med urpremiär på La Monnaie).


Med en omfattande konsertrepertoar sjunger Kerstin Avemo verk som Bachs passioner, Brahms Ein deutsches Requiem, Carmina Burana, Mozarts C-mollmässa, Mahlers andra och åttonde symfonier samt romanser. Hon framträder regelbundet med de svenska symfoniorkestrarna och har hörts på en rad europeiska scener som Palais des Beaux Arts i Bryssel, Berliner Philharmonie, Oslofilharmonien samt Théâtre des Champs-Elysées och Théâtre Châtelet i Paris. På CD återfinns Kerstin Avemo bland andra på Renée Jacobs inspelning av Händels Messias (Harmonia Mundi) och på DVD i Christoph Loys Enleveringen ur Seraljen (Oper Frankfurt) och Hanekes Così fan tutte.


... l'une des plus incroyables actrices chantantes qui soient / en av de mest fenomenala sjungande aktriser som finnes... (Renaud Machart i Le Monde, 25 juni 2013)

 

Uppdaterad september 2015