Markus Schwartz

Basbaryton / Bas

Den svenske basbarytonen Markus Schwartz har börjat säsongen med Timur i Turandot på Folkoperan, följt av Don Magnifico i Askungen på Kungliga Operan i Stockholm. Markus framträder under våren som Bartolo in Il barbiere di Siviglia på GöteborgsOperan. Förra säsongen gjorde Markus rollen som Papageno i Trollflöjten i Göteborg och Geronio i Rossinis En turk i Italien på Läckö Slottsopera.

 

Markus Schwartz fick sin utbildning vid Sibeliusakademien i Helsingfors och vid Operahögskolan i Stockholm. Han har varit engagerad som solist i ensemblen vid GöteborgsOperan, där han sjungit roller som Masetto och Leporello i Don Giovanni, Don Magnifico i Askungen, Colline och Shaunard i La Bohème, Varlaam i Boris Godunov, Papageno, Ping i Turandooch Figaro i Figaros bröllop på Göteborgs-Operan, i en nyuppsättning regisserad av Stephen Langridge.


Markus Schwartz har tidigare sjungit gästat Kungliga Operan i Stockholm där han gjort rollen som Masetto i Don Giovanni, Han har sjungit Don Pippo i Mozarts L’oca del Cairo och Papageno i finska Björneborg, Rambaldo i La Rondine vid Finska Nationaloperan i Helsingfors och gjort rollen som Figaro i Figaros Bröllop i Jyväskyle i Finland, med Classical Opera Company i Ascoli Piceno i Italien, på Marlow Theatre i Canterbury, Sadler’s Wells i London och vid Buxton Festival. Han har framträtt som Narbanor i Rameaus Zoroastre under ledning av Christophe Rousset och Publius i Mozarts Titus mildhet, båda vid Drottningholms Slottsteater. Markus har även sjungit Mustafa i Rossinis Italienskan i Alger vid Läckö slottsopera och Mefistofeles i Faust på Folkoperan.


Som konsertsolist framträder Markus Schwartz i verk som Bachs H-mollmässa, Händels Messias, Mozarts Requiem, Haydns Stabat Mater, Brahms Ein deutsches Requiem och Lars-Erik Larssons Förklädd gud. Under våren 2010 sjöng han Mozarts c-mollmässa med Göteborgs Symfoniker och Gustavo Dudamel. Under säsongen 2010/2011 var Markus Schwartz solist i Verdis Requiem i Göteborgs Konserthus och Sjostakovitjs Symfoni Nr 14 med DalaSinfoniettan.På manssidan dominerar en lysande rolig Markus Schwartz som Papageno... (DN 30 november 2009)


Uppdaterad mars 2018