Markus Schwartz

Basbaryton / Bas

Den svenske basbarytonen Markus Schwartz har under föregående säsong gästat Kungliga Operan i Stockholm där han gjort rollen som Masetto i Don Giovanni följt av Figaro i Figaros bröllop på GöteborgsOperan, i en nyuppsättning regisserad av Stephen Langridge. Denna vår har han framträtt som Papageno i Trollflöjten på GöteborgsOperan och i sommar sjunger han Geronio i Rossinis En turk i Italien på Läckö Slottsopera. Den kommande säsongen inkluderar Timur i Turandot på Folkoperan följt av Don Magnifico i Askungen på Kungliga Operan.

 

Markus Schwartz fick sin utbildning vid Sibeliusakademien i Helsingfors och vid Operahögskolan i Stockholm. Han har varit engagerad som solist i ensemblen vid GöteborgsOperan, där han sjungit roller som Masetto och Leporello i Don Giovanni, Don Magnifico i Askungen, Colline och Shaunard i La Bohème, Varlaam i Boris Godunov, Figaro i Figaros Bröllop, Papageno i Trollflöjten, Ping i Turandooch Bartolo i Barberaren i Sevilla.


Markus Schwartz har tidigare sjungit Don Pippo i Mozarts L’oca del Cairo och Papageno i finska Björneborg, Rambaldo i La Rondine vid Finska Nationaloperan i Helsingfors och Figaros Bröllop i Jyväskyle i Finland. Under sommaren 2006 sjöng han Narbanor i Rameaus Zoroastre vid Drottningholms Slottsteater under ledning av Christophe Rousset. Efterföljande sommar sjöng han Figaro med Classical Opera Company i Ascoli Piceno i Italien, på Marlow Theatre i Canterbury, Sadler’s Wells i London och vid Buxton Festival. Sommaren 2009 innefattade Mustafa i Rossinis Italienskan i Alger vid Läckö slottsopera. Under hösten 2010 sjöng Markus Schwartz rollen som Mefistofeles i Faust på Folkoperan. Markus har även framträtt som Publius i Mozarts Titus mildhet på Drottningholms Slottsteater.


Som konsertsolist framträder Markus Schwartz i verk som Bachs H-mollmässa, Händels Messias, Mozarts Requiem, Haydns Stabat Mater, Brahms Ein deutsches Requiem och Lars-Erik Larssons Förklädd gud. Under våren 2010 sjöng han Mozarts c-mollmässa med Göteborgs Symfoniker och Gustavo Dudamel. Under säsongen 2010/2011 var Markus Schwartz solist i Verdis Requiem i Göteborgs Konserthus och Sjostakovitjs Symfoni Nr 14 med DalaSinfoniettan.


På manssidan dominerar en lysande rolig Markus Schwartz som Papageno... (DN 30 november 2009)

 

Uppdaterad maj 2017