Sofie Asplund

Sopran

Den unga åländska sopranen Sofie Asplund har inlett säsongen med Susanna i Figaros bröllop på Kungliga Operan i Stockholm, följt av rollen som Olga Sukarev i Giordanos Fedora på samma scen. Sofie har under den föregående säsongen bl.a. framträtt som Susanna på GöteborgsOperan och som Oscar i Maskeradbalen vid Malmö Opera.


Sofie Asplund gick ut Operahögskolan i Stockholm våren 2013. Hon var under tidigare säsonger knuten till GöteborgsOperan, där hon gjorde en lovordad debut som Susanna i Figaros bröllop. Säsongen 2014/2015 debuterade hon även i rollerna Greta i Hans och Greta och Gilda i Rigoletto samt Erste magd i en konsertant version av Strauss Daphne, en roll som hon även gjorde våren 2015 på Operan i Basel.


Sofie Asplund har tidigare framträtt i rollerna som Sophie i Rosenkavaljeren och Pousette i Manon på Malmö Opera. Hon har hon sjungit Titania i En midsommarnattsdröm och Räven i Den listiga lilla räven på Läckö slott, Carolina i Il matrimonio segreto på Drottningholms Slottsteater, Barbarina i Figaros bröllop på Kungliga Operan, Lydia i Stolthet och fördom och Laura i Star Cross'd lovers på Vadstena Akademien samt Maria i West Side Story på Göteborgsoperan. Sofie har sjungit Eurydice i Orfeus i underjorden av Offenbach i en scenisk konsert i Uppsala tillsammans med Drottningholms barockensemble. Sommaren 2014 framträdde Sofie tillsammans med Loa Falkman i Loa på Drottningholm vid Drottningholms Slottsteater.


På konsertrepertoaren återfinns verk som Mozarts Requiem, Kröningsmässan, Exultate Jubilate och c-moll mässan. Hon har sjungit Bachs Magnificat och Johannespassion, Skapelsen av Haydn, Pergolesis och Poulencs Stabat Mater, Orffs Carmina Burana samt Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson.


Sofie Asplund har blivit belönad med 2015 års Rosenborg-Gehrmans stipendium. 2013 utsågs hon både till Anders Wall och Birgit Nilsson-stipendiat och hon har även mottagit stipendier från bl.a Kungliga Musikaliska Akademien och Drottningholmteaterns vänner.


Sofie Asplunds gestaltning av Gilda är en fenomenal prestation, så kristallklar i klangen och med en fantastisk melodisk rörlighet, inte minst i den långa arian före paus där hon flyger högt i sin förrädiska förälskelse. De akrobatiska luftsprången och belcanto-piruetterna låter självklara och förbluffande naturliga. (Göteborgs­-Posten 17 april 2015)


Uppdaterad december 2016