Anders Lorentzson

Basbaryton / Bas

Den svenske basen Anders Lorentzson har de senaste säsongerna framträtt som Wotan i Rhenguldet, Oroveso I Norma, Don Basilio i Il barbiere di Siviglia och Daedalus i Jonathan Doves The Monster in the Maze, alla på GöteborgsOperan. Anders har även gjort rollen som Riddar Blåskägg i Riddar Blåskäggs borg vid National Theatre Brno i Tjeckien, samt gästat Den Norske Opera i Oslo där han sjungit Oroveso in Norma och Arkel i Pelléas et Mélisande.


Anders Lorentzson tillhör GöteborgsOperans solistensemble och har där framträtt i ett flertal roller såsom Riddar Blåskägg, Kolenaty i Fallet Makropulos, Banquo i Macbeth, Figaro i Figaros Bröllop, Leporello i Don Giovanni, Osmin i Enleveringen ur Seraljen, Mefistofeles i Faust, Colline i La Bohème, Scarpia i Tosca, Kungen i Aida, Banco i Macbeth, Filip i Don Carlos, Wotan i Valkyrian, Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg, Zuniga i Carmen, samt titelrollerna i Den flygande holländaren och Falstaff.


Anders Lorentzson har synts i en rad roller på Kungliga Operan bland annat Arkel i Pelléas et Mélisande, Sparafucile i Rigoletto, Titurel i Parsifal och Basilio i Barberaren i Sevilla och Kommendören i Don Giovanni. Anders Lorentzson har även gästat Metropolitan Opera där han varit cover för de båda rollerna Sarastro i Trollflöjten och Pogner i Mästersångarna i Nürnberg.


Anders Lorentzson har även gästat Malmö Opera, Drottningholms Slottsteater, Operan i Vilnius, festivalen i Savonlinna, Bolshoi i Moskva, Prags Nationalopera samt operahus i Ljubljana, Ravenna och Taipei.


På konsertscenen framträder Anders Lorentzson i verk som Händels Messias, Mozarts Requiem, Haydns Skapelsen och Verdis Requiem.

 
Anders Lorentzsons utvecklade basröst ger all önskvärd kraft åt Don Giovannis ödesdigra dom (SvD 17 mars 2014)Juli 2020