Nyhet

Daniel Johansson tilldelas 2021 års Jussi Björling-stipendium

Tenoren Daniel Johansson, med rötterna i Braås i Växjö kommun, tilldelas 2021 års Jussi Björling-stipendium på 100 000 kronor.

Jussi Björling-stipendiet delas ut av stiftelsen Kungliga Teaterns Solister till framstående sångare och musikprofiler och årets stipendiat är Daniel Johansson.


"Daniel Johansson är en mycket värdig mottagare av stipendiet. Daniel har på tio år gått från examen från Operahögskolan till att vara en världstenor med hela världen som arbetsplats. Trots all framgång har han fötterna på jorden och är en fantastisk kollega som alla tycker om att arbeta med" säger Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister som förvaltar stipendiet. 


Daniel Johansson utnämndes till hovsångare 2018 och tidigare i år tilldelades han den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Han har senast kunnat ses i rollen som Cavaradossi i Kungliga Operans inspelning av Tosca, som finns att se på Kungliga Operan Play. I höstas gjorde Daniel rolldebut som Tristan i Tristan XS, en förkortad version av Wagners Tristan och Isolde, på Theater und Philharmonie Essen.

2021-03-17