Nyhet

John Erik Eleby i världspremiären av The Tale of the Great Computing Machine

John Erik Eleby i ”The tale of the great computing machine”, producerad av KTH och Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien under konstnärlig ledning av Carl och Åsa Unander-Scharin.

John Erik Eleby sjunger rollen som Carbon i världspremiären av "The Tale of the Great Computing Machine", baserad på boken "Sagan om den Stora datamaskinen" skriven av Hannes Alfvén, professor vid KTH, som erhöll Nobelpriset i fysik 1970. Operan är producerad av KTH och Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien under konstnärlig ledning av Carl och Åsa Unander-Scharin 

"Sagan om den stora datamaskinen skrevs 1966 av KTH-professorn och nobelpristagaren Hannes Alfvén. Det som från början var tänkt som en historia för barnbarnen växte så småningom till en betraktelse av vårt förhållande till naturen och tekniken. “Sagan om den stora datamaskinen” är en berättelse skriven i en avlägsen framtid, där människans betydelse reducerats till ett evolutionärt steg på vägen mot en vis och allvetande dator. Alfvén förutspår i boken mycket av den utveckling vi idag redan är en del av, och relationen mellan människa och teknik gör den ständigt aktuell."

Operan spelas fram till och med den 16 december i KTHs Reaktorhall som ursprungligen var platsen för Sveriges första kärnreaktor, forskningsreaktorn R1 och idag är en experimentell scen - en kreativ plats för möten mellan olika discipliner.

2022-11-28