Nyhet

Nypremiär för Bernsteins Candide på Kungliga Operan i Stockholm

Elin Rombo, Jeremy Carpenter, Miriam Treichl och John Erik Eleby i nypremiären av Candide.

Kungliga Operan ger åter Leonard Bernstiens Candide i Ole Anders Tandberg regi med solister kör och orkester under ledning av Stefan Klingele.

Vi får höra Elin Rombo som Candides kärlek Cunegonde, Jeremy Carpenter möter vi i rollerna Pangloss, Ragotski och Martin. Miriam Treichl gör rollen som Old Lady och som Maximilian och Grand Inquisitor hör vi John Erik Eleby.

"Som den extremt våldsutsatta Kunigunda, eller Cunegonde, ser vi Elin Rombo, som gör sina kostymbyten för öppen ridå vilket understryker den grymma lek som alla utom Candide tycks vara med på. Ändå sjunger hon den berömda sopranarian ”Glitter and be gay” som om det gällde livet. Där står hon i sin glittrande tyllkreation med strutbröst som raketspetsar riktade mot anfallande män. Ett himmelsblått bepansrat tomtebloss. Och som hon sjunger. Rombo går från klarhet till klarhet."
"Candide är i och för sig en amerikansk operett, men den accenten får vi tacka regissören för att man inte gett sig på. Överdriven brittiska är roligare. Dessutom har man en engelsman i rollen som Pangloss, Ragotski och Martin – barytonen Jeremy Carpenter, även han från ”Glada änkan”, briljerar. Diktionen är överlag strålande."   - Gunilla Brodrej, Expressen, 26 jan 2020  

Candide har nypremiär lördagen den 16 oktober och spelas fram till och med den 6 november.

2021-10-14