Hanna Husáhr

Sopran

Hanna Husáhr har inlett säsongen 2016/2017 med rollen som Pat Nixon i John Adams opera Nixon in China vid Kungliga Operan i Stockholm. Hanna har under föregående säsong framträtt som Romilda i Xerxes på operan i Versailles, Barbarina i Figaros Bröllop på Drottningholms Slottsteater under ledning av Marc Minkowski samt Helena i En midsommarnattsdröm på nationaloperan i Bergen. Hon har sjungit Romilda i Xerxes på Gran Teatre del Liceu i Barcelona och i Tchaikovsky Concert Hall i Moskva med Spinosi och Ensemble Matheus. Hanna har även medverkat i Vinterfest i Dalarna där hon framfört orkestersånger och arior av Mozart och Strauss med Dalasinfoniettan ledd av Daniel Blendulf.


Hanna Husáhr har gjort rollen som Zerlina i Don Giovanni vid nationaloperan i Bergen och Romilda med Ensemble Matheus. Tidigare operaengagemang inkluderar även titelrollen Lucia di Lammermoor vid nationaloperan i Riga och vid Opera på Skäret, Frasquita i Carmen på Kilden Opera i Kristiansand, rollen som Grethe i Peters Bryllup på Musikfestspiele i Potsdam Sanssouci samt föreställningar av Den listiga lilla räven i Bergen.  Hanna gjorde sin operadebut 2009 som Leïla i Bizets Pärlfiskarna på Folkoperan, en roll som hon även framträtt med på Göteborgs Konserthus 2010.


Hanna Husáhr är en flitigt anlitad konsertsångerska med en bred konsertrepertoar som sträcker sig från tidig barock till nyskriven musik och hon har arbetat med dirigenter såsom Stefano Ranzani, Leif Segerstam, Pinchas Steinberg, Rinaldo Alessandrini, Mikko Franck, Jonathan Cohen och Tobias Ringborg. Bland höjdpunkterna kan nämnas Nielsens Symfoni nr 3 med Herbert Blomstedt, Bachs Johannespassionen med Daniel Harding och Leino Songs av Kaija Saariaho vid Polarprisutdelningen, framfört med Kungliga Filharmonikerna i Stockholms Konserthus.


Hanna Husáhr har nyligen framträtt med Händels Messias tillsammans med the Orchestra of the Age of Enlightenment, i Haydns Pukmässa med Sveriges Radios Symfoniorkester ledd av Manfred Honeck och som Romilda på Auditorio Nacional de Música i Madrid. Under 2014/2015 sjöng Hanna vid öppningskonserten av Festspelen I Bergen, samt Symfoni nr 3 av Nielsen på Konserthuset i Stockholm, Berwaldhallen och Konserthuset i Göteborg. Säsongen 2012/2013 gjorde hon sin debut vid Berlin Philharmonie då hon sjöng Schubert och Kraus med L’arte del mondo.


Hanna Husáhr studerade vid Guildhall School of Music and Drama i London, Operahögskolan I Göteborg och Stockholm operastudio. Hon fortsatte sina studier vid Finlands Nationalopera där hon gjorde roller som Adina i Kärleksdrycken och Första Blomsterflicka/Knekt i Parsifal. Hanna Husáhr mottog 2011 Jussi Björlings pris.


Hanna Husáhr belönades med 2016 års Mozart pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition och mottog 2011 Jussi Björlings pris.

Uppdaterad januari 2017