Katarina Leoson

Alt

Katarina Leoson studerade på Operahögskolan i Stockholm där hon tog examen 1998. Hon gjorde sin debut på Kungliga Operan i Stockholm redan 1996 som Tredje damen i Trollflöjten.

 

Sedan 2001 tillhör Katarina Leoson solistensemblen på Kungliga Operan, där hon framträtt i roller Suzuki i Madame Butterfly, Maddalena i Rigoletto, Olga i Eugen Onegin, Tisbe i Askungen och titelrollen i Carmen. Under säsongen 2010/2011 sjöng hon Orfeus i Glucks Orfeus och Eurydike i Mats Eks kritikerrosade produktion, Amastre i Händels Xerxes, samt rolldebuterade som Erda i Rhenguldet. Rollerna under de senaste säsongerna har omfattat Carmen i en nyproduktion signerad Vincent Boussard, Pauline i Spader Dam, Fricka i Valkyrian och Ulrica i Maskeradbalen. Hon har även sjungit Cornelia i Händels Julius Caesar på Finlands Nationalopera. Under våren 2014 gästar Katarina Leoson Oper Frankfurt i rollen som Lucia Vingradito i Rossinis Den tjuvaktiga skatan.

 

Katarina Leoson har även gästat Det Kongelige Teater som Mrs Pike i Brittens Albert Herring, Drottningholms Slottsteater som Marchesi i Mikós Maros Kastrater, samt Brooklyn Academy of Music som Carmen på turné med Folkoperan.

 

På konsertscenen sjunger Katarina Leoson verk av tonsättare som Bach, Händel, Mozart, Mahler och Brahms. Under hösten 2013 sjöng hon Schwertleite i konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

 

Uppdaterad maj 2014