Katarina Leoson

Alt

Katarina Leoson har inlett säsongen med med Elizabetha I världspremiären av Victoria Borisova-Ollas Dracula på Kungliga Operan i StockholmKatarina gästar I vinter Metropolitan Opera I New York med rollen som Marcellina i Figaros Bröllop, vilket följs av Olga i Eugene Onegin på Kungliga Operan. Förra säsongen inkluderade Second secretary to Mao i John Adams Nixon in China, Ulrica i Maskeradbalen och  Erda i Rhenguldet, alla på Kungliga Operan.

 

Sedan 2001 tillhör Katarina Leoson solistensemblen på Kungliga Operan, där hon framträtt i roller som Pauline i Spader Dam, Fricka i Valkyrian, Tisbe i Askungen och titelrollen i Carmen. Hon har även sjungit Orfeus i Glucks Orfeus och Eurydike i Mats Eks kritikerrosade produktion, Maddalena, Olga, Ulrica och Amastre i Händels Xerxes. Rollerna under de senaste säsongerna har omfattat och Suzuki i Madame Butterfly, Geneviève in Pelléas et Mélisande samt Tredje damen i Trollflöjten.

 

Katarina Leoson gjorde 2015 sin debut på Metropolitan Operas scen med rollen som Maddalena i Rigoletto. Hon har även gästat Frankfurt Oper i rollen som Lucia Vingradito i Rossinis Den tjuvaktiga skatan och hon har sjungit Cornelia i Julius Ceasar på Finlands Nationalopera. Katarina Leoson har även framträtt på Det Kongelige Teater i Köpenhamn som Mrs Pike i Brittens Albert Herring, som Olga i Eugene Onegin på Norrlands Operan och hon har gästat Drottningholms Slottsteater som Marchesi i Mikós Maros Kastrater och vid the Brooklyn Academy of Music har hon framfrätt som Carmen, på turné med Folkoperan.


På konsertscenen sjunger Katarina Leoson verk av tonsättare som Bach, Händel, Mozart, Mahler och Brahms. Under hösten 2013 sjöng hon Schwertleite i konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.


Katarina Leoson studerade på Operahögskolan i Stockholm där hon tog examen 1998. Hon gjorde sin debut på Kungliga Operan i Stockholm redan 1996 som Tredje damen i Trollflöjten.

 

Uppdaterad december 2017