Katarina Leoson

Alt

Katarina Leoson har under de föregående säsong debuterat på Metropolitan Opera i New York som Maddalena i Rigoletto. Hon har även gästat Oper Frankfurt där hon gjort rollen som Lucia Vingradito i Rossinis Den tjuvaktiga skatan, följt av Geneviève i Pelléas och Mélisande vid Kungliga Operan i Stockholm. 


Katarina Leoson har tidigare sjungit Cornelia i Händels Julius Caesar på Finlands Nationalopera och Olga i Eugen Onegin på NorrlandsOperan. Katarina Leoson har tidigare gästat Det Kongelige Teater som Mrs Pike i Brittens Albert Herring, Drottningholms Slottsteater som Marchesi i Mikós Maros Kastrater, samt Brooklyn Academy of Music som Carmen på turné med Folkoperan.


Sedan 2001 tillhör Katarina Leoson solistensemblen på Kungliga Operan, där hon framträtt i roller som Maddalena i Rigoletto, Olga i Eugen Onegin, Tisbe i Askungen och titelrollen i Carmen. Under säsongen 2010/2011 sjöng hon Orfeus i Glucks Orfeus och Eurydike i Mats Eks kritikerrosade produktion, samt rolldebuterade som Erda i Rhenguldet. Rollerna under de senaste säsongerna har omfattat Carmen i en nyproduktion signerad Vincent Boussard, Pauline i Spader Dam, Fricka i Valkyrian och Ulrica i Maskeradbalen. Hon har även framträtt som Amastre i Xerxes och Suzuki i Madame Butterfly, samt Tredje damen i Trollflöjten


Katarina Leoson studerade på Operahögskolan i Stockholm där hon tog examen 1998. Hon gjorde sin debut på Kungliga Operan i Stockholm redan 1996 som Tredje damen i Trollflöjten.

 

På konsertscenen sjunger Katarina Leoson verk av tonsättare som Bach, Händel, Mozart, Mahler och Brahms. Under hösten 2013 sjöng hon Schwertleite i konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

 

Uppdaterad september 2016