Katarina Leoson

Alt

Katarina Leoson har under de senaste säsongerna har gästat Oper Frankfurt där hon gjort rollen som Lucia Vingradito i Rossinis Den tjuvaktiga skatan. Hon har sjungit Cornelia i Händels Julius Caesar på Finlands Nationalopera och Olga i Eugen Onegin på NorrlandsOperan. Hon inleder hösten med att debutera på Metropolitan Opera i New York som Maddalena i Rigoletto. Därefter hon återvänder hon till Oper Frankfurt för Den tjuvaktiga skatan och senare under säsongen sjunger hon Geneviève i Pelléas och Mélisande vid Kungliga Operan i Stockholm.

Katarina Leoson studerade på Operahögskolan i Stockholm där hon tog examen 1998. Hon gjorde sin debut på Kungliga Operan i Stockholm redan 1996 som Tredje damen i Trollflöjten.

Sedan 2001 tillhör Katarina Leoson solistensemblen på Kungliga Operan, där hon framträtt i roller som Maddalena i Rigoletto, Olga i Eugen Onegin, Tisbe i Askungen och titelrollen i Carmen. Under säsongen 2010/2011 sjöng hon Orfeus i Glucks Orfeus och Eurydike i Mats Eks kritikerrosade produktion, samt rolldebuterade som Erda i Rhenguldet. Rollerna under de senaste säsongerna har omfattat Carmen i en nyproduktion signerad Vincent Boussard, Pauline i Spader Dam, Fricka i Valkyrian och Ulrica i Maskeradbalen. Förra säsongen sjöng hon Amastre i Händels Xerxes och Suzuki i Madame Butterfly, samt Tredje damen i Trollflöjten


Katarina Leoson har tidigare gästat Det Kongelige Teater som Mrs Pike i Brittens Albert Herring, Drottningholms Slottsteater som Marchesi i Mikós Maros Kastrater, samt Brooklyn Academy of Music som Carmen på turné med Folkoperan.

 

På konsertscenen sjunger Katarina Leoson verk av tonsättare som Bach, Händel, Mozart, Mahler och Brahms. Under hösten 2013 sjöng hon Schwertleite i konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

 

Uppdaterad september 2015