Maria Streijffert

Alt

Maria Streijffert har under hösten varit aktuell i nyskrivna familjeoperan Snödrottningen på Malmö Opera. Under våren syns hon i rollen som La Cieca i La Gioconda på samma scen. Föregående säsong sjöng Maria Filipjevna i Eugen Onegin och Fru Higgins i musikalen My Fair Lady, även de på Malmö Opera.


Maria Streijffert har tidigare framträtt i rollerna som Eusapia Palladino/Jeanne Langevin vid uruppförandet av Mats Larsson Gothes Blanche & Marie på NorrlandsOperan. Hon har sjungit Gaea i Daphne vid konsertanta framföranden på GöteborgsOperan och gästat Wiener Festwochen tillsammans med Kammerakademie Potsdam i en nypremiär av Händels Jephtha från 2013/2014, med rollen som Storgè.


De senaste säsongerna har innefattat Ecuba i Cavallis La Didone med Les Arts Florissants och William Christie i Caen, Paris och Luxemburg och hon har sjungit Erda i Rhenguldet och Siegfried, Schwertleite i Valkyrian, samt 1:a nornan i Ragnarök i Wermland Operas hyllade Nibelungens Ring. Maria har sjungit Fernando i Francesco Contis Don Chisciotte in Sierra Morena under ledning av René Jacobs vid Barockfestivaler i Innsbruck och Beaune och Philoktet i Händels Orest vid Komische Oper i Berlin under ledning av Thomas Hengelbrock. Hennes roller vid Kungliga Operan i Stockholm innefattar Fru Quickly i Falstaff, Delila i Simson och Delila och Erda i Siegfried. Sommaren 2009 gästade Maria Seattle Opera där hon sjöng rollerna som Erda i Rhenguldet och Siegfried och Rossweisse i Valkyrian.


Bland hennes övriga operaroller märks Hippolyta i En midsommarnattsdröm vid Malmö Opera och Musikteater, Penelope i Odysseus återkomst vid the Swedish Baroque Festival i Malmö, Arnalta i Poppeas kröning med Stephen Stubbs, Erin Headly och Ensemble Tragicomedia i Malmö, Theodorine i Offenbachs Tulipatanön på NorrlandsOperan och Sonjetka i Lady Macbeth från Mtsensk på Wermland Opera.


Som konsertsångerska har Maria Streijffert framträtt med flera av de ledande symfoniorkestrarna i Skandinavien. Hon har sjungit Beethovens Symfoni Nr 9 med Kungliga Filharmonikerna, dels under ledning av Alan Gilbert i Stockholm och dels under ledning av Lawrence Renes i Stockholm och Paris. Hon har sjungit Mendelssohns Elias med Göteborgs Symfoniker och Rafael Frübeck de Burgos samt Mahlers Symfoni nr 8 med Kungliga Filharmonikerna och Sakari Oramo. Övriga konsertengagemang har inkluderat Bachs Juloratorium med Ålborgs Symfoniorkester, Messias med Malmö Symfoniorkester, Mendelssohns Elias med Sönderjyllands Symfoniorkester, Mozarts Requiem med Sjaellands Symfoniorkester och Rossinis Messe Solenne med Aarhus Symfoniorkester. December 2013 innefattade Rossweisse i konsertanta framföranden av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

 

Ett starkt och berörande uppdykande görs i sista scenen av Maria Streijffert som Erda, den varnande jordgudinnan. (Värmlands Folkblad 19 april 2011)

 

Uppdaterad mars 2017