Miriam Treichl

Mezzosopran

Svensk-Österrikiska Miriam Treichl är just nu aktuell med rollen som Njegus i Glada Änkan på Kungliga Operan i Stockholm, där hon kommande säsong framträder som Amneris i Aida. Förra säsongen medverkade Miriam i Sandströms nyskrivna kammaropera Föreställningen med urpremiär på Kungliga Operan under föregående års Östersjöfestival, samt framträdde som Njegus, även den på Kungliga Operans scen.


2016 debuterade Miriam Treichl på Royal Opera House i London med rollen som Fenena i Nabucco och hon var parallellt cover för rollen som Charlotte i Werther. Miriam har tidigare gästat Metropolitan Opera i New York där hon varit cover för rollen som Venus i Tannhäuser. Hon har sjungit Marcellina i Figaros Bröllop, både på Drottningholms Slottsteater, samt under Drottningholms Slottsoperas gästspel vid Operan i Versailles. Miriam har framträtt i rollen som Carmen i Folkoperans produktion Carmen Moves. Hon har även sjungit rollen Jean Avril i Blanche & Marie vid uruppförandet på NorrlandsOperan, samt Nicklaus i Hoffmans äventyr vid Folkoperan i Stockholm.


Miriam Treichl är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade som Grevinnan i Figaros bröllop på Folkoperan, följt av engagemang som Ericlea/Giunone i Monteverdis Odysseus återkomst, Despina i Così fan tutte och Andra damen i Trollflöjten på Drottningholms Slottsteater. Miriam Treichl har sjungit Sister Helen i Jake Heggies Dead Man Walking vid verkets Skandinavienpremiär på Malmö Opera och på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, följt av hennes prisade tolkning av Hanna Glawari i Glada Änkan på Folkoperan. Miriam Treichl har uppmärksammats för sin Mère Marie i Karmelitsystrarna på Malmö Opera och inte minst för Donna Elvira i Don Giovanni som hon sjungit på Confidencen, Wermland Opera och senast två somrar i följd på Drottningholm. 


Genom sin karriär har Miriam Treichl engagerats för flera ledande roller i nyskrivna verk, så som Beatrice i Sven-David Sandströms Jeppe, titelrollen i Carl Unander-Scharins Lysistrate, Vakten/Systern i Jonas Forssells Hemligheter och medverkat i Ylva Q Arkviks Solitario och Tidsgömmor. Miriam Treichl har de senaste åren bytt röstfack till mezzosopran och har bl.a. sjungit Carmen på Norrlandsoperan, Andra damen i Trollflöjten på Folkoperan och medverkat i Offenbachs Pierrette & Jacquot vid Operaverkstan, Malmö Opera. 


Som en uppskattad konsertsolist sjunger Miriam Treichl musik av bland andra Mahler, Schubert och Wagner och tolkade rollen som Paulina Salas vid ett konsertant framförande av Jonas Forssells Death and the maiden med Kungliga Filharmonikerna under ledning av Thomas Søndergård. Hösten 2013 har innefattat Siegrune vid
konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding.


Till glädjeämnena hör Miriam Treichls utsökt välsjungna och mänskligt gripande porträtt av den försmådda Elvira (Svenska Dagbladet, 10 augusti 2010)

 

Uppdaterad mars 2018