Miriam Treichl

Mezzosopran

Svensk-Österrikiska Miriam Treichl är just nu aktuell i titelrollen i Carmen på Kungliga Operan i Stockholm, där hon föregående säsong sjöng sin första Amneris i Aida, samt framträdde som Njegus i Glada Änkan.


2016 debuterade Miriam Treichl på Royal Opera House i London med rollen som Fenena i Nabucco och hon var parallellt cover för rollen som Charlotte i Werther. Miriam har tidigare gästat Metropolitan Opera i New York där hon varit cover för rollen som Venus i Tannhäuser. Hon har sjungit Marcellina i Figaros Bröllop, både på Drottningholms Slottsteater, samt under Drottningholms Slottsoperas gästspel vid Operan i Versailles. Miriam har framträtt i rollen som Carmen i Folkoperans produktion Carmen Moves. Hon har även sjungit rollen Jean Avril i Blanche & Marie vid uruppförandet på NorrlandsOperan, Nicklaus i Hoffmans äventyr vid Folkoperan i Stockholm och hon har medverkat i Sandströms nyskrivna kammaropera Föreställningen med urpremiär på Kungliga Operan under 2016 års Östersjöfestival.


Miriam Treichl är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade som Grevinnan i Figaros bröllop på Folkoperan, följt av engagemang som Ericlea/Giunone i Monteverdis Odysseus återkomst, Despina i Così fan tutte och Andra damen i Trollflöjten på Drottningholms Slottsteater. Miriam Treichl har sjungit Sister Helen i Jake Heggies Dead Man Walking vid verkets Skandinavienpremiär på Malmö Opera och på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, följt av hennes prisade tolkning av Hanna Glawari i Glada Änkan på Folkoperan. Miriam Treichl har uppmärksammats för sin Mère Marie i Karmelitsystrarna på Malmö Opera och inte minst för Donna Elvira i Don Giovanni som hon sjungit på Confidencen, Wermland Opera och senast två somrar i följd på Drottningholm. 


Genom sin karriär har Miriam Treichl engagerats för flera ledande roller i nyskrivna verk, så som Beatrice i Sven-David Sandströms Jeppe, titelrollen i Carl Unander-Scharins Lysistrate, Vakten/Systern i Jonas Forssells Hemligheter och medverkat i Ylva Q Arkviks Solitario och Tidsgömmor. Miriam Treichl har de senaste åren bytt röstfack till mezzosopran och har bl.a. sjungit Carmen på Norrlandsoperan, Andra damen i Trollflöjten på Folkoperan och medverkat i Offenbachs Pierrette & Jacquot vid Operaverkstan, Malmö Opera. 


Som en uppskattad konsertsolist sjunger Miriam Treichl musik av bland andra Mahler, Schubert och Wagner och tolkade rollen som Paulina Salas vid ett konsertant framförande av Jonas Forssells Death and the maiden med Kungliga Filharmonikerna under ledning av Thomas Søndergård. Hösten 2013 har innefattat Siegrune vid
konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding.


Till glädjeämnena hör Miriam Treichls utsökt välsjungna och mänskligt gripande porträtt av den försmådda Elvira (Svenska Dagbladet, 10 augusti 2010)

 

Uppdaterad januari 2019
 
photo credit - Susanne Fagerlund photo credit - Susanne Fagerlund photo credit Emelie Kroon Miriam Treichl - photo credit Emelie Kroon