Anders Larsson

Baryton

Anders Larsson har innevarande säsong framträtt som Falke i Läderlappen, samt medverkat i The Greek Passion i rollen som Kostandis, båda på Wermland Opera. Anders har tidigare kunnat höras som bl.a. Greven i Figaros Bröllop och Fritz Pierrot i Die Tote Stadt på samma scen. Den föregående säsongen gästade han Malmö Opera där han gjorde rollen som Hertigen av Ferrara i Lucrezia Borgia. Han har säsongen innan sjungit sin första Rigoletto, på Opera Zuid i Maastricht.


Anders Larsson har på senare tid framträtt i Wagnerroller såsom Donner och Gunther i Wermland Operas kritikerrosade produktion av Nibelungens Ring, Amfortas i Parsifal på Malmö Opera och Wotan i Rhenguldet på Dalhalla. Våren 2014 kunde Anders ses i rollen som En Härold i Lohengrin vid Teatro Real i Madrid.


Anders Larsson har framträtt på scener som Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, Den Kongelige Opera i Köpenhamn, Glyndebourne Opera, La Monnaie i Bryssel, Oper Frankfurt, Staatsoper Berlin, Gran Teatre del Liceu i Barcelona och Teatro Real i Madrid i roller som Greven i Figaros Bröllop, Guglielmo i Così fan tutte, Belcore i Kärleksdrycken, Silvio i Pajazzo, Marcello i La Bohème, Sharpless i Madama Butterfly, Lescaut i Manon Lescaut, Don Alvaro i Resan till Reims, Escamillo i Carmen, Valentin i Faust, Lindorf/Coppelius/Mirakel/Dapertutto i Hoffmanns äventyr, Germont i La Traviata, Posa i Don Carlos, Ford i Falstaff, Falke i Läderlappen, Greven i Capriccio, Mandryka i Arabella, Fernando i Fidelio och titelrollerna i Ullmanns Kejsaren av Atlantis, Eugen Onegin och Daniel Börtz Goya.


På konsertscenen har Anders Larsson framträtt i Mahlers Des Knaben Wunderhorn med Kungliga Filharmonikerna och Aalborgs Symfoniorkester och Mahlers Frühe Lieder med Göteborgs Symfoniker under ledning av Carlo Rizzi. Han har sjungit Harlekin vid konsertanta framföranden av Ariadne på Naxos med Jeffrey Tate i Minneapolis och Stravinskijs Canticum Sacrum i Bryssel samt Berlioz Lélio i Luxemburg. Hans framträdanden med Sveriges Radios Symfoniorkester har innefattat Adam i Skapelsen under ledning av Manfred Honeck och Josef i Berlioz L’Enfance du Christ med Charles Dutoit. Han uruppförde titelrollen av Börtz Hans namn var Orestes med Kungliga Filharmonikena och Alan Gilbert och har sjungit Donner i Rhenguldet konsertant med Göteborgs Symfoniker och Kent Nagano. Han har även sjungit Bachs Juloratorium med San Francisco Symphony Orchestra, samt sjungit såväl Mahlers Symfoni nr 8 som Allan Petterssons Barfotasånger med Kungliga Filharmonikerna och Sakari Oramo.


Anders Larsson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han tagit diplom. Bland de stipendier han erhållit kan nämnas Musikaliska Akademiens Christine Nilsson-stipendium och Birgit Nilssons stipendium. På CD kan Anders Larsson bland annat höras i Förklädd Gud (Naxos) samt Allan Pettersson Barfotasånger (BIS/Naxos).


Med innerlig smärta och ett avväpnande djup i stämman blir Anders Larssons Amfortas en av kvällens höjdpunkter (Tidskriften Opera nr 3, 2012)

 

Uppdaterad maj 2018