Katarina Leoson

Alt

Katarina Leoson tillhör solistensemblen på Kungliga Operan där hon denna säsong framträtt som Maddalena i Rigoletto. Katarina sjöng förra säsongen i titelrollen i Carmen, Elizabetha i Victoria Borisova-Ollas Dracula och Diakonissan i Szymanowskis Kung Roger.


Katarina har tidigare synts i ett flertal roller på Kungliga Operan. Hon har sjungit Pauline i Spader Dam, Fricka i Valkyrian, Tisbe i Askungen och Orfeus i Glucks Orfeus och Eurydike i Mats Eks kritikerrosade produktion. Hon har framträtt som Olga i Eugene Onegin, Ulrica i Maskeradbalen och Amastre i Händels Xerxes. Några av de senaste säsongernas roller har innefattat Suzuki i Madame Butterfly, Geneviève i Pelléas et MélisandeTredje damen i Trollflöjten, samt Second secretary to Mao i John Adams Nixon in China.

 

Katarina Leoson gjorde 2015 sin debut på Metropolitan Operas scen med rollen som Maddalena i Rigoletto. Hon återvände 2017 till samma scen med rollen som Marcellina i Figaros Bröllop. Katarina har även gästat Frankfurt Oper i rollen som Lucia Vingradito i Rossinis Den tjuvaktiga skatan och hon har sjungit Cornelia i Julius Ceasar på Finlands Nationalopera. Katarina Leoson har framträtt på Det Kongelige Teater i Köpenhamn som Mrs Pike i Brittens Albert Herring, som Olga i Eugene Onegin på Norrlands Operan och hon har gästat Drottningholms Slottsteater som Marchesi i Mikós Maros Kastrater och vid the Brooklyn Academy of Music har hon framfrätt som Carmen, på turné med Folkoperan.


På konsertscenen sjunger Katarina Leoson verk av tonsättare som Bach, Händel, Mozart, Mahler och Brahms. Katarina har sjungit Schwertleite i konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding och Stravinskijs Les Noces, både på Kungliga Operan och på Malmö Live med Malmö SymfoniOrkester ledd av Robert Trevino.


Katarina Leoson studerade på Operahögskolan i Stockholm där hon tog examen 1998. Hon gjorde sin debut på Kungliga Operan i Stockholm redan 1996 som Tredje damen i Trollflöjten.Januari 2021