Katarina Leoson

Alt

Katarina Leoson framträder denna säsong i titelrollen som Carmen, samt som Martha i Tjajkovskijs Iolanta. Förra säsongen innefattade Maddalena i Rigoletto, Elizabetha i Victoria Borisova-Ollas Dracula, Diakonissan i Szymanowskis Kung Roger och Carmen, samtliga på Kungliga Operan i Stockholm.


Sedan 2001 tillhör Katarina Leoson solistensemblen på Kungliga Operan, där hon kunnat ses i roller som Pauline i Spader Dam, Fricka i Valkyrian, Tisbe i Askungen och titelrollen i Carmen. Hon har även sjungit Orfeus i Glucks Orfeus och Eurydike i Mats Eks kritikerrosade produktion, Maddalena, Olga i Eugene Onegin, Ulrica i Maskeradbalen och Amastre i Händels Xerxes. Rollerna under de senaste säsongerna har omfattat bl.a. Suzuki i Madame Butterfly, Geneviève i Pelléas et Mélisande ,Tredje damen i Trollflöjten, samt Second secretary to Mao i John Adams Nixon in China.

 

Katarina Leoson gjorde 2015 sin debut på Metropolitan Operas scen med rollen som Maddalena i Rigoletto. Hon återvände 2017 till samma scen med rollen som Marcellina i Figaros Bröllop. Katarina har även gästat Frankfurt Oper i rollen som Lucia Vingradito i Rossinis Den tjuvaktiga skatan och hon har sjungit Cornelia i Julius Ceasar på Finlands Nationalopera. Katarina Leoson har framträtt på Det Kongelige Teater i Köpenhamn som Mrs Pike i Brittens Albert Herring, som Olga i Eugene Onegin på Norrlands Operan och hon har gästat Drottningholms Slottsteater som Marchesi i Mikós Maros Kastrater och vid the Brooklyn Academy of Music har hon framfrätt som Carmen, på turné med Folkoperan.


På konsertscenen sjunger Katarina Leoson verk av tonsättare som Bach, Händel, Mozart, Mahler och Brahms. Under hösten 2013 sjöng hon Schwertleite i konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.


Katarina Leoson studerade på Operahögskolan i Stockholm där hon tog examen 1998. Hon gjorde sin debut på Kungliga Operan i Stockholm redan 1996 som Tredje damen i Trollflöjten.

 

Uppdaterad november 2019