Markus Schwartz

Basbaryton / Bas

Den svenske basbarytonen Markus Schwartz har föregående säsong gästat Kungliga Operans i Stockholm, där han gjort rollerna Alidoro i Askungen, Barone Douphol i La traviata och Bartolo i Figaros Bröllop.


Markus Schwartz har säsongen innan framträtt som Leporello i Don Giovanni och Schaunard i La Bohème på Kungliga Operan. Han har gästat Drottningholmsteatern där han gjort rollen som Vincenzo Gonzaga i operan Syskonen i Mantua – en ny opera sammansatt av nyskriven musik och barockmusik av bland annat Rossi, Monteverdi och Caccini.


Markus Schwartz fick sin utbildning vid Sibeliusakademien i Helsingfors och vid Operahögskolan i Stockholm. Han har varit engagerad som solist i ensemblen vid GöteborgsOperan, där han sjungit roller som Masetto och Leporello i Don Giovanni, Bartolo i Barberaren i Sevilla, Don Magnifico i Askungen, Colline och Schaunard i La Bohème, Varlaam i Boris Godunov, Papageno i Trollflöjten, Ping i Turandooch Figaro i Figaros bröllop på Göteborgs-Operan, i en nyuppsättning regisserad av Stephen Langridge.


Markus Schwartz har tidigare framträtt på Kungliga Operan i Stockholm som Masetto i Don Giovanni och Don Magnifico i Askungen. Han har sjungit Don Pippo i Mozarts L’oca del Cairo och Papageno i finska Björneborg, Rambaldo i La Rondine vid Finska Nationaloperan i Helsingfors och gjort rollen som Figaro i Figaros Bröllop i Jyväskyle i Finland, med Classical Opera Company i Ascoli Piceno i Italien, på Marlow Theatre i Canterbury, Sadler’s Wells i London och vid Buxton Festival. Han har framträtt som Narbanor i Rameaus Zoroastre under ledning av Christophe Rousset och Publius i Mozarts Titus mildhet, båda vid Drottningholms Slottsteater. Markus har även sjungit Mustafa i Rossinis Italienskan i Alger och Geronio i Rossinis En turk i Italien på Läckö Slottsopera, samt Mefistofeles i Faust och Timur i Turandot på Folkoperan.


Som konsertsolist framträder Markus Schwartz i verk som Bachs H-mollmässa, Händels Messias, Mozarts Requiem, Haydns Stabat Mater, Brahms Ein deutsches Requiem och Lars-Erik Larssons Förklädd gud. Under våren 2010 sjöng han Mozarts c-mollmässa med Göteborgs Symfoniker och Gustavo Dudamel. Under säsongen 2010/2011 var Markus Schwartz solist i Verdis Requiem i Göteborgs Konserthus och Sjostakovitjs Symfoni Nr 14 med DalaSinfoniettan.På manssidan dominerar en lysande rolig Markus Schwartz som Papageno... (DN 30 november 2009)


Februari 2021


 
Fotograf Magnus Aronson anges vid publicering Fotograf Magnus Aronson anges vid publicering