Wiktor Sundqvist

Tenor

Den unge tenoren Wiktor Sundqvist har föregående säsong framträtt som Don Ottavio i Don Giovanni på NorrlandsOperan. Wiktor medverkade även i Kamraternas produktion av Antonia Walpurgis Amasonernas Drottning, där han gjorde rollen som Orontes.


Säsongen 2018-2019 innefattade Juan i Don Quijote på Folkoperan och rollen som Kaj i Snödrottningen av Benjamin Staern på Malmö Opera, en roll han även gjorde 2016 då operan uruppfördes i Malmö. På Malmö Opera har Wiktor tidigare gjort de båda rollerna Harlekin och Soldaten i Döden sägen nej (en kammaropera skriven av Viktor Ullman), samt Ahmed i Tusen och en natt av Daniel Fjellström.


Wiktor Sundqvist har varit engagerad vid GöteborgsOperan där han sjungit Janek i Janáčeks Fallet Makropulos. Han har gästat Wermland Opera i rollen som Alfred i Läderlappen och han har framträtt på Läckö Slottsteater som Narciso i Rossinis En Turk i Italien. På Folkoperan har Wiktor kunnat ses i rollen som Pang i Turandot och han har även medverkat i Piteå Kammaroperas nyskrivna musikdrama Stilla min Eld.


Sommaren 2014 medverkade Wiktor Sundqvist i Silverskeppet vid Vadstena-akademien och följande säsong sjöng han Don Basilio och Don Curzio i Figaros Bröllop på Norrlands-operan. Följande sommar medverkade Wiktor i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien.


Wiktor tog sin examen 2015 vid Operahögskolan i Stockholm. Han har under sin studietid studerat in roller såsom Tamino i Trollflöjten, Ferrando i Così fan tutte, Pierre i Holsts The Wandering Scholar, Franz i Hoffmanns äventyr och Dansmästaren i Ariadne på Naxos.


Februari 2021


"Wiktor Sundqvists stringenta tenor var den som imponerade mest på mig" (NT 22 juli 2014)
"Wiktor gör här en uttrycksfull Basilio och Don Curzio." (Landets Fria 2 mars 2015)