Anton Ljungqvist

Basbaryton / Bas

Den unge basbarytonen Anton Ljungqvist är just nu aktuell som Eisenstein i Läderlappen som spelas på Wermland Opera under hela våren 2018. Anton Ljungqvist har föregående säsong gästat GöteborgsOperan där han framträtt som Doktor Grenvil i La Traviata.


Anton har tidigare framträtt i Wermland Operas Trilogin, där han sjungit rollerna Figaro i både Barberaren i Sevilla och Figaros bröllop, samt Fernando i Fidelio.  Han har gjort rollerna soman har tidigare Horatius och Förste dödgrävare i Thomas Hamlet på GöteborgsOperan, Sharpless i Madama Butterfly på Folkoperan och Dandini i Askungen på Den Nye Opera i Bergen. Anton har sjungit Zuniga i Carmen, samt medverkat i Daniel Fjellströms Tusen och en natt, båda på Malmö Opera. Vidare har han gestaltat rollen som Collatinus i Brittens The Rape of Lucretia på Vattnäs Konsertlada och har medverkat i den nyskrivna Alt om min familie på Nationaloperan i Bergen.


På konsertscenen sjunger Anton Ljungqvist verk som Bachs Johannespassionen, Mozarts Requiem och Mozarts Kröningsmässa, Brahms Ein deutsches Requiem, Faurés Requiem och Duruflés Requiem.


2017 medverkade Anton som solist under Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkesters Trettondagskonserter, som sändes i SVT. Han gjorde även rollen som Mitjuka i Boris Godunov med Göteborgs Symfoniker under ledning av Kent Nagano, med konserter i Göteborgs och Stockholms konserthus.


På CD kan Anton Ljungqvist höras som Arnold Messenius i Jacopo Foronis Cristina, regina di Svezia.


Anton Ljungqvist är utbildad på Operahögskolan i Stockholm där han tog examen 2011. Han har belönats med en rad stipendier, såsom Joel Berglund-stipendiet och Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium.


Sällan har väl faktotum-arian, Figaros så välkända entré i dramat, gjorts charmfullare och mer avväpnande än här. (Värmlands Folkblad 8 november 2014)


Uppdaterad april 2018