Anton Ljungqvist

Basbaryton / Bas

Den unge basbarytonen Anton Ljungqvist har under säsongen varit aktuell på turneer med Wermland Opera och han har även gästat Bergen Nasjonale Opera där han medverkat i deras produktion av Bernsteins Candide. Föregående säsong innefattade bl.a. Eisenstein i Läderlappen, även den på Wermland Opera. Den kommande säsongen väntar rollen som Mr Gedge i Albert Herring på Wermland Opera, samt Shaunard i La Bohème och Angelotti i Tosca på GöteborgsOperan.

Anton har tidigare framträtt i Wermland Operas Trilogin, där han sjungit rollerna Figaro i både Barberaren i Sevilla och Figaros bröllop, samt Fernando i Fidelio.  Han har gjort rollerna som Doktor Grenvil i La Traviata, samt Horatius och Förste dödgrävare i Thomas Hamlet på GöteborgsOperan. Han har framträtt som Sharpless i Madama Butterfly på Folkoperan och Dandini i Askungen på Den Nye Opera i Bergen. Anton har sjungit Zuniga i Carmen, samt medverkat i Daniel Fjellströms Tusen och en natt, båda på Malmö Opera. Vidare har han gestaltat rollen som Collatinus i Brittens The Rape of Lucretia på Vattnäs Konsertlada och har medverkat i den nyskrivna Alt om min familie på Nationaloperan i Bergen.


På konsertscenen sjunger Anton Ljungqvist verk som Bachs Johannespassionen, Mozarts Requiem och Mozarts Kröningsmässa, Brahms Ein deutsches Requiem, Faurés Requiem och Duruflés Requiem. 2017 medverkade Anton som solist under Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkesters Trettondagskonserter, som sändes i SVT. Han gjorde även rollen som Mitjuka i Boris Godunov med Göteborgs Symfoniker under ledning av Kent Nagano, med konserter i Göteborgs och Stockholms konserthus.


Anton Ljungqvist är utbildad på Operahögskolan i Stockholm där han tog examen 2011. Han har belönats med en rad stipendier, såsom Joel Berglund-stipendiet och Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium.


På CD kan Anton Ljungqvist höras som Arnold Messenius i Jacopo Foronis Cristina, regina di Svezia.Sällan har väl faktotum-arian, Figaros så välkända entré i dramat, gjorts charmfullare och mer avväpnande än här. (Värmlands Folkblad 8 november 2014)


Uppdaterad juni 2019