Anton Ljungqvist

Basbaryton / Bas

Den unge basbarytonen Anton Ljungqvist har under förra säsongen gästat Malmö Opera där han medverkat i Daniel Fjellströms Tusen och en natt och har under våren synts i rollerna som Horatius och Förste dödgrävare i Thomas Hamlet vid GöteborgsOperan. Denna säsong syns han åter på GöteborgsOperans scen, denna gång i rollen som Doktor Grenvil i La Traviata.


Anton Ljungqvist är i vinter aktuell som gäst under Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkesters Trettondagskonserter, som även spelas in för att sändas i SVT. 


Anton har tidigare medverkat i Wermland Operas Trilogin, där han sjungit rollerna Figaro i både Barberaren i Sevilla och Figaros bröllop, samt Fernando i Fidelio. Han har även sjungit Sharpless i Madama Butterfly på Folkoperan, Zuniga i Carmen på Malmö Opera och Dandini i Askungen på Den Nye Opera i Bergen. Vidare har han gestaltat rollen som Collatinus i Brittens The Rape of Lucretia på Vattnäs Konsertlada och har medverkat i den nyskrivna Alt om min familie på Nationaloperan i Bergen.

På konsertscenen sjunger Anton Ljungqvist verk som Bachs Johannespassionen, Mozarts Requiem och Kröningsmässa, Brahms Ein deutsches Requiem och såväl Faurés som Duruflés Requiem.

På CD kan Anton Ljungqvist höras som Arnold Messenius i Jacopo Foronis Cristina, regina di Svezia.

Anton Ljungqvist är utbildad på Operahögskolan i Stockholm där han tog examen 2011. Han har belönats med en rad stipendier, såsom Joel Berglund-stipendiet och Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium.


Sällan har väl faktotum-arian, Figaros så välkända entré i dramat, gjorts charmfullare och mer avväpnande än här. (Värmlands Folkblad 8 november 2014)

Uppdaterad februari 2017