Elin Rombo

Sopran

Elin Rombo inledde hösten på Opéra de Paris där hon gjorde rollen som Anicia Eritea i Cavallis Eliogabalo. Hon har även gästat Staatsoper Berlin där hon för andra säsongen i rad syns som Nattens Drottning i Trollflöjten. Elin är just nu aktuell som Hanna Glawari i Glada Änkan vid Kungliga Operan i Stockholm.


Elin Rombo har under förra säsongen lagt tre nya roller till sin repertoar, Sophie i Rosenkavaljeren, Fiordiligi i Così fan tutte och Mimì i La Boheme, alla vid Kungliga Operan i Stockholm.


Elin Rombo har tidigare framträtt som Agnès i George Benjamins Written on Skin både på Kungliga Operan och Nederlandse Opera i Amsterdam. Hon har sjungit Kunigunda i Candide och medverkat i Fairy Queen oder Aschemond på Staatsoper BerlinElin har sjungit Adina i Kärleksdrycken på GöteborgsOperan och vid Kungliga Operan i Stockholm har man kunnat se henne i roller som Blanche i Karmelitsystrarna, Donna Elvira i Don Giovanni, Musetta i La Bohème, Susanna i Figaros Bröllop och den unga Batseba vid uruppförandet av Sven-David Sandströms Batsheba.


Elin Rombo gjorde 2009 Salzburger Festspiele debut i den ledande rollen i Luigi Nonos Al gran sole carico d’amore under ledning av Ingo Metzmacher och återkom i samma uppsättning när den gavs av Staatsoper på Kraftwerk Berlin. Hon har sjungit Leila i Pärlfiskarna på Folkoperan, Timante i Floridante vid Händelfestivalen i Halle, Zerlina i Don Giovanni vid Matteifestivalen i Luleå med Mahler Chamber Orchestra och Daniel Harding och medverkat i uruppförandet av Wolfgang Rihms Dionysus i Salzburg med nypremiär i Berlin. Bland hennes roller på operan i Frankfurt kan nämnas Servilia i Titus mildhet, Clorinda i Askungen, Pamina i Trollflöjten och Corinna i Resan till Reims.


På konsertscenen har Elin Rombo framträtt under ledning av Riccardo Muti i såväl Brahms Ein deutsches Requiem (Chicago Symphony Orchestra) som i Schuberts Mässa i G-dur (Orchestre de Paris). Under våren 2012 framtädde hon åter med Orchestre de Paris; denna gång i Mozarts Requiem under ledning av Sir Colin Davis. Hon har sjungit Honeggers Jeanne d'Arc au Bûcher i Salzburg, Mahlers Des Knaben Wunderhorn och Faurés Requiem med Malmö Symfoniorkester, turnerat med Orphei Drängar i Kina, Japan och Singapore samt sjungit Mozarts C-mollmässa med såväl Sveriges Radios Symfoniorkester som med Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.


Elin Rombo är utbildad vid Brandon University Queen Elisabeth II i Canada samt vid Operahögskolan i Stockholm, där hon tog examen 2003. Hon debuterade redan under sin studietid på Kungliga Operan som Christa i Janáceks Fallet Makropoulos. Elin har mottagit en rad stipendier och utmärkelser, bland dem Jenny Lind-stipendiet 1999, Bernadottestipendiet 2003, Kungliga Musikaliska Akademiens Stipendium, samt Birgit Nilsson-stipendiet 2009. I november 2013 utnämndes Elin Rombo till hovsångerska och 2016 tilldelades hon medaljen Litteris et Artibus.

 

Föreställningens stjärna är den lyriska sopranen Elin Rombo (Blanche) som har alla förutsättningar för att kunna få fram den stackars rika flickans resa från uttråkad burfågel till självuppoffrande martyr. (Expressen 24 oktober 2011)

 

Uppdaterad april 2017