Ida Falk Winland

Sopran

Den svenska sopranen Ida Falk Winland har inlett denna säsong på GöteborgsOperan med rollen som Ilia i Idomeneo, vilket följs av Fiordiligi i Così fan tutte vid Opéra National de Paris. Hon har 2015 sjungit Poppea i Händels Agrippina vid Internationale Händel-Festspiele i Göttingen.

Ida Falk Winland har tidigare sjungit Pamina i Trollflöjten och Romilda i Xerxes på Kungliga Operan i Stockholm, First Niece i Peter Grimes på Teatro alla Scala i Milano, Donna Anna i Don Giovanni på Helsinki Festival, Cunégonde i Bernstein’s Candide på Opéra National de Lorraine i Nancy och Cecily i Barry’s The Importance of Being Earnest på Covent Garden i London och Opéra National de Lorraine. Ida gjorde sin debut vid Glyndebourne Festival i rollen som Daggfen i Hans och Greta och är för närvarande knuten till GöteborgsOperan där hon sjungit roller som Morgana i Alcina, Cleopatra i Julius Caesar, Rosina i Barberaren i Sevilla och, under säsongen 2014/2015, Susanna i Figaros bröllop.

Ida Falk Winland har arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Marc Minkowski, Gustavo Dudamel, Daniel Harding, och Valery Gergiev. Hon är en ofta anlitad konsertsolist och har sjungit med såväl Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester som med Göteborgs Symfoniker.

På CD kan Ida Falk Winland höras i Bachs h-mollmässa under ledning av Jonathan Cohen (Hyperion Records), Haydns Skapelsen med Philipp von Steinaecker (Fra Bernardo) och på en solo-CD där hon framför sånger av Copland, Nystroem och R. Strauss.

Ida Falk Winland är utbildad vid Royal College of Music och National Opera Studio i London.

Ida Falk Winland som får sin Morgana att tända och spraka som vore hon i stånd till att ändra på operans förutsättningar och spränga murarna på egen hand. (Dagens Nyheter 7 februari 2011) 

Uppdaterad december 2016