Linus Börjesson

Baryton

Linus Börjesson har under hösten uppmärksammats för sin rollprestation som Hans K i nyskrivna operan Stilla min eld av Nicolai Dunger för Piteå Kammaropera. Föregående säsong var Linus knuten till Kungliga Operan i Stockholm där han sjungit Morales i Carmen, följt av Marcello i La Bohème och Ping i Turandot. 


Linus Börjesson har tidigare gästat NorrlandsOperan där han sjungit Figaro i Figaros bröllop och framträtt i rollen som Somarone i Berlioz opera Béatrice et Bénédict vid Läckö Slottsopera. Han har även synts i ett flertal roller på Kungliga Operan, såsom Elviro i Xerxes, Dancaïro i Carmen, Bello i La fanciulla del West, Roucher i Andrea Chénier och Masetto i Don Giovanni.


Linus Börjesson debuterade på Folkoperan 2006 som Marullo och Ceprano i Rigoletto och sjöng Carlo Gustavo i det första uppförandet i modern tid Foronis Cristina, Regina di Svezia vid Vadstena-Akademien. Vidare har han framträtt som Elviro i Xerxes på Drottningholms Slottsteater, Tjuvskytten i Janáčeks Den listiga lilla räven på Läckö Slott och i titelrollen i Eugen Onegin på Vanemuine Opera i Tartu, Estland. På GöteborgsOperan har han framträtt som Hertigen av Osuna i uruppförandet av Daniel Börtz Goya och Second Mate i Billy Budd på GöteborgsOperan.


Som konsertsolist har Linus Börjesson framträtt i verk som Mozarts Requiem, Nielsens 3:e Symfoni och Sven-David Sandströms Ordet.

Linus Börjesson har tilldelats Svenska Wagnersällskapets Bayreuthstipendium.


"Med vacker baryton och diktion som bär fram varje ord, tecknar Linus Börjesson en stark bild av en förtvivlad man som försöker få ihop sin värld. Den ordlösa sorgearian i en stund av insikt är smärtsamt vacker, som ett kvidande då inga ord finns."

Stilla min eld - NorrbottensMusiken recension från Norrbottenskuriren

 

"Barytonen Linus Börjesson är ett fynd. Hans diktion är perfekt."


Stilla min eld - NorrbottensMusiken recension från Norrländska socialdemokraten


Linus Börjesson tolkar rollen som Figaro med en scennärvaro i alla lägen. Figaro är vital och visar sin uppslagsrika förmåga...(Västerbottens-Kuriren)


Rollen som Figaro görs av Linus Börjesson som imponerar med stor scennärvaro och elegant baryton. (Norrbottenskuriren 28 april 2015)


Uppdaterad maj 2017