Malin Byström

Sopran

Malin Byström är just nu aktuell med sin första Salome med Daniele Gatti och the Royal Concertgebouw Orchestra på De National Opera i Amsterdam. Malin inledde säsongen som Donna Elvira och senare som Donna Anna i Don Giovanni på Metropolitan Opera i New York. Under föregående säsong gästade Malin Kungliga Operan i Stockholm sjöng sin första Marskalkinna i Rosenkavaljeren, följt av några framträdanden som Donna Elvira i Don Giovanni. Under sommaren gjorde Malin sin debut San Francisco Operan debut i titelrollen som Jenůfa, en roll hon återkom till under våren på Kungliga Operan.


Malin Byström har de senaste säsongerna även hunnit sjunga sin första Desdemona i Otello på Kungliga Operan, vilket föjdes av rollen som Mathilde i Rossinis Guillaume Tell vid Royal Opera House i London. Malin sjöng 2014 Leonore i Fidelio vid konsertanta framföranden i Bryssel och Paris och Elettra i Idomeneo vid Drottningholms Slottsteater, en roll som hon återkom till samma höst på Royal Opera House. Malin har tidigare gästat Metropolitan Opera i New York där hon sjungit titelrollen i Arabella och Marguerite i Faust. Hon har även framträtt i titelrollen som Thaïs på GöteborgsOperan och på Palau de les Arts i Valencia (mot Plácido Domingo i rollen som Athanaël). 


Malin Byström gästade 2011 Festspelen i Salzburg där hon gjorde Donna Anna i Don Giovanni och hon har återkommande varit engagerad vid Royal Opera House med roller som Marguerite, Donna Anna, som Fiordiligi i Così fan tutte och Amalia i I masnadieri. Vidare har hon sjungit Grevinnan i Figaros bröllop vid Festival d’Aix-en-Provence och på Grand Théâtre de Genève, Amelia i Simon Boccanegra på GöteborgsOperan och Fiordiligi på Bayerische Staatsoper i München och med William Christie i Lyon.


Malin Byström har tidigare framträtt i roller som Romilda i Händels Xerxes på Kungliga Operan, Fiordiligi med Kungliga Operan på gästspel på Den Norske Opera, Hélène i Verdis Les vêpres siciliennes i regi av Christof Loy i Genève, Donna Anna under ledning av René Jacobs i Baden-Baden (även utgiven på DVD), Grevinnan vid Beaunes Barockmusikfestival och vid GöteborgsOperan, Hanna Glawary i Glada änkan i Montpellier, Agathe i Friskytten i Bregenz och Marguerite i Christof Loys hyllade uppsättning av Faust på GöteborgsOperan.


På konsertscenen har Malin Byström gjort ett flertal framträdanden under ledning av Kurt Masur (Mendelssohns Elias i Rom och Paris, Beethovens Symfoni nr 9 i Rom, Milano och Bonn, Peer Gynt i Berlin). Hon har sjungit Sibelius Kullervo med Franska Nationalorkestern och Eivind Gullberg Jensen i Paris, Wesendonck Lieder med Helsingborgs Symfoniorkester, Strauss Vier letzte Lieder med Kungliga Hovkapellet och Ralf Weikert, samt Beethovens Missa Solemnis med Sveriges Radios Symfoniorkester och Herbert Blomstedt. I december 2013 var hon solist vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus. Hennes Mathilde i Wilhelm Tell med Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia och Antonio Pappano finns utgiven på CD.

 

Malin Byström är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Under våren 2008 mottog hon Birgit Nilsson-stipendiet vid en ceremoni på Kungliga Operan på Nilssons 90-årsdag.

 

Men föreställningens stjärna är givetvis Malin Byström vars Thaïs här gör entré likt en hollywoodsk Rita Hayworth, i rött svallande hår och med en vokal och scenisk karisma som är fullkomligt hänförande. (Dagens Nyheter 1 mars 2010)

 

Svenska Dagbladets Operapristagare (2010) Malin Byström är rent strålande som dottern Amelia och sjunger kärlek som både är sinnlig och himmelsk med sin dynamiskt expansiva sopran (Svenska Dagbladet 8 april 2013)

 

Uppdaterad maj 2017