Malin Byström

Sopran

Malin Byström inledde säsongen vid Royal Opera House in London med rollen som Hélène i Les Vêpres Siciliennes vilket följdes av titelrollen som Salome på samma scen. Malin har under våren synts på Kungliga Operans scen i två olika roller; titelrollen i Giordanos Fedora och Marskalkinnan i Rosenkavaljeren.


Förra säsongen gästade Malin Byström Metropolitan Opera i New York där hon framträdde som Donna Elvira och senare Donna Anna i Don Giovanni. Sommaren 2017 gjorde Malin sin första bejublade Salome på De National Opera i Amsterdam tillsammans med the Royal Concertgebouw Orchestra under ledning av Mo Daniele Gatti.


Malin Byström har senaste säsongerna adderat flera nya roller till sin repertoar såsom Desdemona i Otello och som Marskalkinnan i Rosenkavaljeren, båda på Kungliga Operan i Stockholm. 2016 gjorde Malin gjorde sin San Francisco Opera debut i titelrollen som Jenůfa, en roll hon återkom till följande säsong på Kungliga Operan. Malin har tidigare gästat Metropolitan Opera i New York där hon sjungit titelrollen i Arabella och Marguerite i Faust. Hon har även framträtt i titelrollen som Thaïs på GöteborgsOperan och på Palau de les Arts i Valencia (mot Plácido Domingo i rollen som Athanaël). Malin Byström har gjort rollen som Elettra i Mozarts Idomeneo både vid Drottningholms Slottsteater och på Royal Opera House och hon har sjungit Leonore i Fidelio vid konsertanta framföranden i Bryssel och Paris.


Malin Byström gästade 2011 Festspelen i Salzburg där hon gjorde Donna Anna i Don Giovanni och hon har återkommande varit engagerad vid Royal Opera House med roller som Marguerite, Donna Anna, Mathilde i Rossinis Guillaume Tell, Fiordiligi i Così fan tutte och Amalia i I masnadieri. Vidare har hon sjungit Grevinnan i Figaros bröllop vid Festival d’Aix-en-Provence och på Grand Théâtre de Genève, Amelia i Simon Boccanegra på GöteborgsOperan och Fiordiligi på Bayerische Staatsoper i München och med William Christie i Lyon.


Malin Byström har på Kungliga Operan framträtt i roller som Donna Elvira i Don Giovanni, Romilda i Händels Xerxes och som Fiordiligi med Kungliga Operans gästspel på Den Norske Opera. Hon har sjungit Hélène i Les vêpres siciliennes i regi av Christof Loy i Genève, Donna Anna under ledning av René Jacobs i Baden-Baden (även utgiven på DVD), Grevinnan vid Beaunes Barockmusikfestival och vid GöteborgsOperan, Hanna Glawary i Glada änkan i Montpellier, Agathe i Friskytten i Bregenz och Marguerite i Christof Loys hyllade uppsättning av Faust på GöteborgsOperan.


På konsertscenen har Malin Byström gjort ett flertal framträdanden under ledning av Kurt Masur (Mendelssohns Elias i Rom och Paris, Beethovens Symfoni nr 9 i Rom, Milano och Bonn, Peer Gynt i Berlin). Hon har sjungit Sibelius Kullervo med Franska Nationalorkestern och Eivind Gullberg Jensen i Paris, Wesendonck Lieder med Helsingborgs Symfoniorkester, Strauss Vier letzte Lieder med Kungliga Hovkapellet och Ralf Weikert, samt Beethovens Missa Solemnis med Sveriges Radios Symfoniorkester och Herbert Blomstedt. I december 2013 var hon solist vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus. Hennes Mathilde i Wilhelm Tell med Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia och Antonio Pappano finns utgiven på CD.


Malin Byström är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Under våren 2008 mottog hon Birgit Nilsson-stipendiet vid en ceremoni på Kungliga Operan på Nilssons 90-årsdag. 2016 mottog Malin Byström medaljen Litteris et Artibus och i juni 2018 utnämndes Malin Byström till hovsångerska av H.M. Konungen. Malin Byström utsågs till Årets kvinnliga sångare under 2018 International Opera Awards.


Men föreställningens stjärna är givetvis Malin Byström vars Thaïs här gör entré likt en hollywoodsk Rita Hayworth, i rött svallande hår och med en vokal och scenisk karisma som är fullkomligt hänförande. (Dagens Nyheter 1 mars 2010)

 

Svenska Dagbladets Operapristagare (2010) Malin Byström är rent strålande som dottern Amelia och sjunger kärlek som både är sinnlig och himmelsk med sin dynamiskt expansiva sopran (Svenska Dagbladet 8 april 2013)

 

Uppdaterad juni 2018