Malin Byström

Sopran

Malin Byström inledde säsongen med sin första Tosca på Oper Frankfurt. Malin är i vår aktuell som Grevinnan Madeleine i Capriccio på Teatro Real i Madrid. Föregående säsong inkluderade rollen som Hélène i Les Vêpres Siciliennes följt av titelrollen som Salome på Royal Opera House i London Malin gästade även Kungliga Operans scen med två olika roller; titelrollen i Giordanos Fedora och Marskalkinnan i Rosenkavaljeren.


Malin Byström har återkommande varit engagerad vid Royal Opera House Covent Garden med roller som Donna Anna i Don Giovanni, Mathilde i Rossinis Guillaume Tell, Elektra i Idomeneo Marguerite i Faust, Fiordiligi i Così fan tutte och Amalia i I masnadieri. Malin Byström har även framträtt på Metropolitan Opera i New York där hon gjort roller som Donna Elvira och senare Donna Anna i Don Giovanni, Marguerite i Faust och titelrollen i Arabella.

 

Sommaren 2017 gjorde Malin sin första bejublade Salome på De National Opera i Amsterdam tillsammans med the Royal Concertgebouw Orchestra under ledning av Mo Daniele Gatti, en roll för vilken hon belönades med priset som Årets kvinnliga sångare under 2018 International Opera Awards. 2016 gjorde Malin gjorde sin San Francisco Opera debut i titelrollen som Jenůfa. Malin har senaste säsongerna adderat flera nya roller till sin repertoar såsom Desdemona i Otello och som Marskalkinnan i Rosenkavaljeren, båda på Kungliga Operan och på samma scen har hon framträtt som Donna Elvira, Jenůfa, Romilda i Händels Xerxes och som Fiordiligi med Kungliga Operans gästspel på Den Norske Opera.


Malin Byströms övriga engagemang innefattar Donna Anna i Don Giovanni under Festspelen i Salzburg, Fiordiligi på Bayerische Staatsoper i München och med William Christie och Les Arts Florissants i Lyon, titelrollen som Thaïs på GöteborgsOperan och på Palau de les Arts i Valencia (mot Plácido Domingo i rollen som Athanaël), Grevinnan i Figaros bröllop vid Festival d’Aix-en-Provence och på Grand Théâtre de Genève, Amelia i Simon Boccanegra på GöteborgsOperan och Elektra i Idomeneo på Drottningholms Slottsteater. Malin har även sjungit Leonore i Fidelio vid konsertanta framföranden i Bryssel och Paris.


Bland Malin Byströms tidiga engagemang finner vi Hélène i Les vêpres siciliennes i regi av Christof Loy i Genève, Donna Anna under ledning av René Jacobs i Baden-Baden (även utgiven på DVD), Grevinnan vid Beaunes Barockmusikfestival och GöteborgsOperan, Hanna Glawary i Glada änkan i Montpellier, Agathe i Friskytten i Bregenz och Marguerite i Christof Loys hyllade uppsättning av Faust i Göteborg.


På konsertscenen har Malin Byström gjort ett flertal framträdanden under ledning av Kurt Masur (Mendelssohns Elias i Rom och Paris, Beethovens Symfoni nr 9 i Rom, Milano och Bonn, Peer Gynt i Berlin). Hon har sjungit Sibelius Kullervo med Franska Nationalorkestern och Eivind Gullberg Jensen i Paris, Wesendonck Lieder med Helsingborgs Symfoniorkester, Strauss Vier letzte Lieder med Kungliga Hovkapellet och Ralf Weikert, samt Beethovens Missa Solemnis med Sveriges Radios Symfoniorkester och Herbert Blomstedt. I december 2013 var hon solist vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus. Hennes Mathilde i Wilhelm Tell med Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia och Antonio Pappano finns utgiven på CD.


Malin Byström är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Under våren 2008 mottog hon Birgit Nilsson-stipendiet vid en ceremoni på Kungliga Operan på Nilssons 90-årsdag. 2016 mottog Malin Byström medaljen Litteris et Artibus och i juni 2018 utnämndes Malin Byström till hovsångerska av H.M. Konungen. Malin Byström utsågs till Årets kvinnliga sångare under 2018 International Opera Awards.Men föreställningens stjärna är givetvis Malin Byström vars Thaïs här gör entré likt en hollywoodsk Rita Hayworth, i rött svallande hår och med en vokal och scenisk karisma som är fullkomligt hänförande. (Dagens Nyheter 1 mars 2010)

 

Svenska Dagbladets Operapristagare (2010) Malin Byström är rent strålande som dottern Amelia och sjunger kärlek som både är sinnlig och himmelsk med sin dynamiskt expansiva sopran (Svenska Dagbladet 8 april 2013)

 

Uppdaterad februari 2019