Malin Byström

Sopran

Malin Byström har inlett säsongen vid Royal Opera House in London med rollen som Hélène i Les Vêpres Siciliennes följt av titelrollen som Salome på samma scen. Malin syns i vår på Kungliga Operans scen i två olika roller; titelrollen i Giordanos Fedora, vilket följs av Marskalkinnan i Rosenkavaljeren.


Förra säsongen gästade Malin Byström Metropolitan Opera i New York där hon framträdde som Donna Elvira och senare Donna Anna i Don Giovanni. Sommaren 2017 gjorde Malin sin första bejublade Salome på De National Opera i Amsterdam tillsammans med the Royal Concertgebouw Orchestra under ledning av Mo Daniele Gatti.


Malin Byström har senaste säsongerna adderat flera nya roller till sin repertoar såsom Desdemona i Otello och som Marskalkinnan i Rosenkavaljeren, båda på Kungliga Operan i Stockholm. 2016 gjorde Malin gjorde sin San Francisco Opera debut i titelrollen som Jenůfa, en roll hon återkom till följande säsong på Kungliga Operan. Malin har tidigare gästat Metropolitan Opera i New York där hon sjungit titelrollen i Arabella och Marguerite i Faust. Hon har även framträtt i titelrollen som Thaïs på GöteborgsOperan och på Palau de les Arts i Valencia (mot Plácido Domingo i rollen som Athanaël). Malin Byström har gjoirt rollen som Elettra i Mozarts Idomeneo både vid Drottningholms Slottsteater och på Royal Opera House och hon har sjungit Leonore i Fidelio vid konsertanta framföranden i Bryssel och Paris.


Malin Byström gästade 2011 Festspelen i Salzburg där hon gjorde Donna Anna i Don Giovanni och hon har återkommande varit engagerad vid Royal Opera House med roller som Marguerite, Donna Anna, Mathilde i Rossinis Guillaume Tell, Fiordiligi i Così fan tutte och Amalia i I masnadieri. Vidare har hon sjungit Grevinnan i Figaros bröllop vid Festival d’Aix-en-Provence och på Grand Théâtre de Genève, Amelia i Simon Boccanegra på GöteborgsOperan och Fiordiligi på Bayerische Staatsoper i München och med William Christie i Lyon.


Malin Byström har på Kungliga Operan framträtt i roller som Donna Elvira i Don Giovanni, Romilda i Händels Xerxes och som Fiordiligi med Kungliga Operans gästspel på Den Norske Opera. Hon har sjungit Hélène i Les vêpres siciliennes i regi av Christof Loy i Genève, Donna Anna under ledning av René Jacobs i Baden-Baden (även utgiven på DVD), Grevinnan vid Beaunes Barockmusikfestival och vid GöteborgsOperan, Hanna Glawary i Glada änkan i Montpellier, Agathe i Friskytten i Bregenz och Marguerite i Christof Loys hyllade uppsättning av Faust på GöteborgsOperan.


På konsertscenen har Malin Byström gjort ett flertal framträdanden under ledning av Kurt Masur (Mendelssohns Elias i Rom och Paris, Beethovens Symfoni nr 9 i Rom, Milano och Bonn, Peer Gynt i Berlin). Hon har sjungit Sibelius Kullervo med Franska Nationalorkestern och Eivind Gullberg Jensen i Paris, Wesendonck Lieder med Helsingborgs Symfoniorkester, Strauss Vier letzte Lieder med Kungliga Hovkapellet och Ralf Weikert, samt Beethovens Missa Solemnis med Sveriges Radios Symfoniorkester och Herbert Blomstedt. I december 2013 var hon solist vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus. Hennes Mathilde i Wilhelm Tell med Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia och Antonio Pappano finns utgiven på CD.


Malin Byström är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Under våren 2008 mottog hon Birgit Nilsson-stipendiet vid en ceremoni på Kungliga Operan på Nilssons 90-årsdag.


Men föreställningens stjärna är givetvis Malin Byström vars Thaïs här gör entré likt en hollywoodsk Rita Hayworth, i rött svallande hår och med en vokal och scenisk karisma som är fullkomligt hänförande. (Dagens Nyheter 1 mars 2010)

 

Svenska Dagbladets Operapristagare (2010) Malin Byström är rent strålande som dottern Amelia och sjunger kärlek som både är sinnlig och himmelsk med sin dynamiskt expansiva sopran (Svenska Dagbladet 8 april 2013)

 

Uppdaterad mars 2018