Ida Falk Winland

Sopran

Den svenska sopranen Ida Falk Winland inledde säsongen med rollen Grevinnan i Figaros Bröllop på GöteborgsOperan, vilket följts av rolldebuten som Violetta i La traviata på Kungliga Operan i Stockholm.

 

Föregående säsong adderade Ida Falk Winland tre nya roller till sin repertoar, då hon sjöng Gilda i Rigoletto på Kungliga Operan, samt framträdde i rollerna Nedda i Pajazzo och Grevinnan i Figaros Bröllop på GöteborgsOperan.


Ida Falk Winland har tidigare gästat Opéra National de Paris där hon framträtt som Fiordiligi i Così fan tutte. Ida har även synts i roller som Pamina i Trollflöjten och Romilda i Xerxes på Kungliga Operan och hon har sjungit First Niece i Peter Grimes på Teatro alla Scala i Milano. Ida har framträtt som Donna Anna i Don Giovanni på Helsinki Festival, Cunégonde i Bernstein’s Candide på Opéra National de Lorraine i Nancy och Cecily i Barry’s The Importance of Being Earnest på Covent Garden i London och på Opéra National de Lorraine. Ida gjorde sin Glyndebourne Festival debut i rollen som Daggfen i Hans och Greta och hon har sjungit Poppea i Händels Agrippina vid Internationale Händel-Festspiele i Göttingen.


Ida Falk Winland har varit en återkommande solist vid GöteborgsOperan där hon framträtt i roller som Ilia i Idomeneo, Adalgisa i Norma, Morgana i Alcina, Cleopatra i Julius Caesar, Rosina i Barberaren i Sevilla och Susanna i Figaros bröllop.


Ida Falk Winland har arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Marc Minkowski, Gustavo Dudamel, Daniel Harding, och Valery Gergiev. Hon är en ofta anlitad konsertsolist och har sjungit med såväl Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester som med Göteborgs Symfoniker.


På CD kan Ida Falk Winland höras i Bachs h-mollmässa under ledning av Jonathan Cohen (Hyperion Records), Haydns Skapelsen med Philipp von Steinaecker (Fra Bernardo) och på en solo-CD där hon framför sånger av Copland, Nystroem och R. Strauss.


Ida Falk Winland är utbildad vid Royal College of Music och National Opera Studio i London.


Ida Falk Winland utsågs som vinnare av Operapriset 2018 för sin insats som Adalgisa i GöteborgsOperans produktion av Norma, ett pris som röstats fram av Tidskriften Operas läsare.Ida Falk Winland som får sin Morgana att tända och spraka som vore hon i stånd till att ändra på operans förutsättningar och spränga murarna på egen hand. (Dagens Nyheter 7 februari 2011) 


Uppdaterad juni 2020