Ivonne Fuchs

Mezzosopran

Den tysk-svenska mezzosopranen Ivonne Fuchs har föregående säsong gästat Finlands Nationalopera där hon gjorde rollen som Brigitta i Die tote Stadt. Ivonne Fuchs har framträtt på Kungliga Operan i Stockholm som Marcellina i Figaros Bröllop, samt Bertha i Barberaren i Sevilla. Ivonne har tidigare sjungit både Amastre och Xerxes i Xerxes på Artipelag i Stockholm, under ledning av Jean-Christophe Spinosi. Hon har sjungit Amastre i Xerxes vid Operan i Versailles, samt i en serie konserter i Barcelona och Moskva med Ensemble Matheus.


Under säsongen 2010/2011 sjöng Ivonne Fuchs Waltraute i Valkyrian på Teatro alla Scala i Milano och Staatsoper i Berlin under ledning av Daniel Barenboim och Fricka samt Grimgerde i Rhenguldet och Valkyrian på Wermland Opera. Säsongen 2011/2012 innefattade Suzuki i Madame Butterfly på Folkoperan samt Waltraute i Valkyrian på Berliner Festtage. Hon var även cover för Waltraute i Ragnarök på Metropolitan i New York. Sedan dess har hon sjungit Federica i Luisa Miller på Malmö Opera och återvänt till Berlin och Milano som Waltraute i Valkyrian. Tidigare har hon sjungit titelrollen i Ariodante på Drottningholms Slottsteater, Baba the Turk i scener ur Rucklarens väg i Stockholm, Romeo i I Capuleti e i Montecchi i Detmold och Etten Frost i Sven-David Sandströms Nätverket vid Operahögskolan. Ivonnes repertoar innefattar även Octavian (Rosenkavaljeren), Kompositören (Ariadne på Naxos) och Brangäne (Tristan och Isolde), samt Ortrud (Lohengrin), Kundry (Parsifal), Leonore (Fidelio) och Sieglinde (Walküre).


På konsertscenen har Ivonne Fuchs bland annat sjungit Mozarts Requiem och Beethovens Symfoni nr 9 i Tokyo, Bachs Magnificat i Zürich och München med Philippe Herreweghe, Johannespassionen i Amsterdam med Frans Brüggen, Matteuspassionen i Stuttgart med Helmuth Rilling och Sven-David Sandströms Ordet i Stockholm och Köpenhamn under ledning av Manfred Honeck. Ivonne har sjungit Bachs Juloratoriet med Sjaellands Symfoniorkester och Peter Dijkstra samt Sven-David Sandströms Messias i Gävle och Uppsala och hon har framträtt som solist i Brahms Alt-Rhapsodie med Gävle Symfoniorkester och Orphei Drängar. Konsertrepertoaren inkluderar även Mendelssohns Elias, Verdis Requiem och Mahlers Das Lied von der Erde. Ivonne har sjungit Waltraute i tredje akten av Valkyrian konsertant med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

Ivonne har medverkat i ett flertal skivinspelningar bl.a. Johan Ludwig Bachs Trauermusik utgiven av Harmonia Mundi France. Ivonne sjunger även Mahlers Das Lied von der Erde utgiven 2015 på Capriccio Deutschlandfunk och under 2016 har Ivonne fått uppmärksamhet för sin inspelning från 2015 av Benjamin Brittensånger för röst och gitarr.

Ivonne Fuchs tog examen från Masterutbildningen på Operahögskolan i Stockholm 2010. Hon har även studerat vid Hochschule für Musik i Detmold och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och tar alltjämt lektioner för Christa Ludwig. Ivonne Fuchs är en hängiven romanssångerska och 2006 vann hon första pris i Kammarmusikförbundets Ordet och tonen. Ivonne var 2012 års Birgit Nilsson-stipendiat och tilldelades 2015 Drottningholmsteaterns vänförenings stipendium.
De som imponerade allra mest på mig var /.../ samt altsolisten Ivonne Fuchs. Bådas röst- och dynamikregister, parat med osviklig tonrenhet och uttrycksvilja, var fullständigt enastående. (Upsala Nya Tidning 9 mars 2012)

Januari 2021