Karin Ingebäck

Sopran

Karin Ingebäck har framträtt i ett flertal roller på Kungliga Operan i Stockholm så som Pamina i Trollflöjten, Kättja/Dygd i Werles Hercules (en roll skriven för henne), John Blund i Hans och Greta, Woglinde i Rhenguldet och Ragnarök, och Clorinda i Askungen. På GöteborgsOperan har hon synts i roller som som Susanna i Figaros bröllop, Frasquita i Carmen, Pamina, Madame Cortese i Rossinis Resan till Reims och Olympia i Hoffmanns äventyr. Vidare har hon framträtt på NorrlandsOperan, dels i titelrollen i Janaceks Den listiga lilla räven och dels i Frank Bridges A Christmas Rose. Karin Ingebäck har sjungit Musetta i La Bohème på Wermland Opera, Serpina i La serva padrona på Drottningholms Slottsteater och titelrollen i Staffan Mossenmarks Fru Björks öden och äventyr vid Vadstena Akademien. Hon har även varit engagerad vid La Monnaie i Bryssel, där hon sjöng Blondchen i Enleveringen ur Seraljen.


På konsertscenen har Karin Ingebäck sjungit Alfvéns Symfoni nr 4 med Franska Nationalorkestern i Paris under ledning av Evgenij Svetlanov, Carmina Burana med Sveriges Radios Symfoniorkester och Manfred Honeck i Stockholm, samt på turné med GöteborgsSymfonikerna och Neeme Järvi. Hon har framträtt som Marzelline vid konsertanta framföranden av Beethovens Leonore med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och som Marzelline i Fidelio med Malmö Symfoniorkester. Hon har sjungit Beethovens Egmont med Kungliga Filharmonikerna och Frans Brüggen, Messias med Norrköpings Symfoniorkester och Andrew Manze, Bachs H-mollmässa med Malmö Symfoniorkester och Roy Goodman samt Janaceks Glagolitisk Mässa med Malmö Symfoniorkester och Mario Venzago, samt vidare Woglinde vid konsertanta framföranden av Rhenguldet med Kungliga Filharmonikerna och Alan Gilbert, samt med Göteborgs Symfoniker och Kent Nagano. Våren 2012 innefattade medverkan i Kungliga Filharmonikernas tonsättar-weekend med musik av Jonas Forssell. Karin har även medverkat hon i Kungliga Operans konsertserie Oerhört ohört och hon har medverkat som Amora i Lennart Westmans I Annan Himmel.


Karin Ingebäck har medverkat vid ett flertal skivinspelningar, av vilka Förklädd Gud (Naxos) samt en Grammisnominerad CD med Ture Rangströms Häxorna (Musica Sveciae) kan nämnas. Hon fick sin utbildning vid Operahögskolan i Göteborg.Januari 2021