Kerstin Avemo

Sopran

Den internationellt efterfrågade svenska sopranen Kerstin Avemo har i höst sjungit solopartiet i Gerard Barrys The Stronger, baserad på Strindbergs Den Starkare, tillsammans med the Royal Concertgebouw Orchestra under ledning av Thomas Adès. Kerstin har även framfört Schwanengesang D744, i regi av prisbelönte Romeo Castellucci på Enniskillen International Beckett Festival och på Stanislavskyfestivalen på Yauza Palace Concert Hall i Moskva. I april nästa år besöker samma produktion Teatro Fraschini i Pavia, Italien. I mars gästar Kerstin Kaufman Concert Hall in New York, där hon framför Hosokawas Futari Shizuka (The Maiden from the Sea), ett stycke som hon framförde under dess världspremiär 2017 tillsammans med Ensemble intercontemporain på Philharmonie de Paris och på Kölner Philharmonie. Kerstin Avemo kommer denna säsong även sjunga sin första Mimì i La Bohème på GöteborgsOperan.


Föregående säsong inledde Kerstin Avemo med rollen som Leilah/Lilith i Kungliga Operans världspremiär av Tristessa av Johan S. Bohlin. Kerstin Avemo är sedan säsongen 2018-2019 knuten till GöteborgsOperan som solist, samt som ambassadör för operahuset, där hon till i våras kunde ses i rollerna som Juliette i Nyckeln till Drömmarna av Martinu och Kvinnan i Vox Humana av Poulenc. Kerstin gästade även the Grand Théâtre de Genève där hon framträdde i rollen som Oscar i Maskeradbalen.


Kerstin Avemo har tidigare framträtt som Leticia Maynar i The Exterminating Angel av Thomas Adès på Det Kongelige Teater i Köpenhamn och 2017 gjorde Kerstin ett bejublat rollporträtt av Violetta i La Traviata på GöteborgsOperan har synts i roller som Maid i Thomas Adès Powder her face på La Monnaie i Bryssel och på Polska Nationaloperan. Hon har sjungit Gilda i Rigoletto på Staatstheater Darmstad, samt Nattens Drottning i Trollflöjten och Mélisande i Pelléas och Mélisande på Kungliga Operan. Sommaren 2015 gästade Kerstin Festivalen i Bregenz där hon sjöng Olympia/Giulietta i Hoffmanns äventyr. Kerstin har sjungit Atalanta i Xerxes på Artipelag under ledning av Jean-Christophe Spinosi, följt av gästspel vid Operan i Versaille och konserter i Madrid och Moskva. Kerstin har gjort en hyllad Despina i Così fan tutte i regi av Michael Haneke (vinnare av Guldpalmen i Cannes) på Teatro Real i Madrid, La Monnaie i Bryssel och Wiener Festwochen (TV-sänd av ARTE). Hon har sjungit Eurydike/Orfeus och Eurydike på GöteborgsOperan, och kreerat föreställningen Schwanengesang D744, vid Festival d'Avignon, La Monnaie, på Théâtre Des Bouffes Du Nord i Paris och i Luxembourg.


Kerstin Avemo har gjort huvudrollen i Hosokawas Hanjo i uppmärksammad regi av Calixto Bieito på Ruhrtriennalen, Sophie/Rosenkavaljeren i Otto Schenks legendariska uppsättning i Genève, Violetta/La traviata i Weimar, Gilda/Rigoletto (Weimar, Kungliga Operan, Folkoperan), samt Adele/Läderlappen på Kungliga Operan. Hon har sjungit Zerlina/Don Giovanni (Festival d’Aix-en-Provence, Bolsjoj i Moskva), titelrollen i Lucia di Lammermoor (GöteborgsOperan, Folkoperan), Blondchen/Enleveringen ur seraljen (Oper Frankfurt, Oper Zürich), samt Ophélie/Hamlet och Oscar/Maskeradbalen (Deutsche Oper am Rhein). För sin sensationella Lulu (GöteborgsOperan) belönades hon med både Svenska Dagbladets operapris och Tidskriften Operas pris. Hennes klara, höga sopran och starka scenpersonlighet har gett färg åt flera moderna verk, såsom Kristin i Philippe Boesmans tonsättning av Strindbergs Julie och Wendla Bergmann i Benoît Merniers opera på Wedekinds Frühlings Erwachen (båda med urpremiär på La Monnaie).


Med en omfattande konsertrepertoar sjunger Kerstin Avemo verk som Bachs passioner, Brahms Ein deutsches Requiem, Carmina Burana, Mozarts C-mollmässa, Mahlers andra och åttonde symfoni samt romanser. Hon framträder regelbundet med de svenska symfoniorkestrarna och har hörts på en rad europeiska scener som Palais des Beaux Arts i Bryssel, Berliner Philharmonie, Oslofilharmonien samt Théâtre des Champs-Elysées och Théâtre Châtelet i Paris. På CD återfinns Kerstin Avemo bland andra på Renée Jacobs inspelning av Händels Messias (Harmonia Mundi) och på DVD i Christoph Loys Enleveringen ur Seraljen (Oper Frankfurt) och Hanekes Così fan tutte.


Kerstin Avemo är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. 2016 tilldelades hon H.M. Konungens medalj Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som operasångerska.
The exterminating angel - Kerstin Avemo briljerar i exceptionell opera

"Adès har alltid extrema sopranroller i sina operor. Som sångerskan Leticia rör sig svenska Kerstin Avemo fullständigt oberört i trestrukna oktaven, där hon briljerar med höjdtoner som kanske aldrig tidigare framförts på en operascen. Och hon använder sin röstakrobatik till ett genomfört porträtt av en vilsen diva." (Bo Löfvendahl SvD 28 mars 2018)


"Svart blir självlysande. Kerstin Avemo får liv och död att byta plats" (Martin Nyström Dagens Nyheter, 7 maj 2017)


”Kerstin Avemo briljant i rollen som Violetta"

"Kerstin Avemo gör en briljant gestaltning av rollen som Violetta i Göteborgsoperans uppsättning av La Traviata, en föreställning som nu efter tio år är tillbaka på repertoaren. Magnus Haglund imponeras av konsekvensen och den geometriska precisionen i regissören David Radok och scenografen Lars-Åke Thessmans version av Verdis klassiska opera." (Magnus Haglund Göteborgs-Posten, 7 maj 2017)


... l'une des plus incroyables actrices chantantes qui soient / en av de mest fenomenala sjungande aktriser som finnes... (Renaud Machart i Le Monde, 25 juni 2013)

 

Uppdaterad januari 2020