Malin Byström

Sopran

Malin Byström har under hösten debuterat på Wiener Staatsoper där hon sjungit Elisabeth de Valois i Don Carlos. Malin har även sjungit titelrollen i en konsertversion av Tosca på Deutsche Oper i Berlin, en roll som hon återkommit till på Kungliga Operan i en filmad konsertant version av Tosca för deras Operan Play.


Malin Byström har föregående säsong framträtt på Royal Opera House, London där hon sjungit Donna Anna i Don Giovanni. Malin framträdde även i en livestreamad föreställning av Don Giovanni tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester, där hon gjorde rollen som Donna Elvira. Säsongen 2018-2019 adderade Malin två nya roller till sin repertoar; Tosca, som framfördes på Oper Frankfurt och Grevinnan Madeleine i Capriccio på Teatro Real i Madrid. Malin sjöng 2017 sin första bejublade Salome på De National Opera i Amsterdam tillsammans med the Royal Concertgebouw Orchestra under ledning av Mo Daniele Gatti, en roll för vilken hon belönades med priset som Årets kvinnliga sångare under 2018 International Opera Awards.


Malin Byström har återkommande varit engagerad vid Royal Opera House i London där hon kunnat ses i roller som Hélène i Les Vêpres Siciliennes, Salome, Mathilde i Rossinis Guillaume Tell, Elektra i Idomeneo Marguerite i Faust, Fiordiligi i Così fan tutte och Amalia i I masnadieri. Malin Byström har framträtt på Metropolitan Opera i New York med roller som Donna Elvira och Donna Anna i Don Giovanni, Marguerite i Faust och titelrollen i Arabella. Malin har även gästat Kungliga Operan där hon kunnat ses som Desdemona i Otello, Marskalkinnan i Rosenkavaljeren, titelrollen i Giordanos Fedora, Donna Elvira, Jenůfa och Romilda i Xerxes. Hon har även gestaltat Fiordiligi under Kungliga Operans gästspel på Den Norske Opera.


Malin Byström har tidigare framträtt på Festspelen i Salzburg som Donna Anna och hon har gjort Fiordiligi på Bayerische Staatsoper, München, samt med William Christie och Les Arts Florissants i Lyon. Hon har framträtt på San Francisco Opera i titelrollen som Jenůfa. Malin har sjungit titelrollen som Thaïs både på Palau de les Arts i Valencia (mot Plácido Domingo i rollen som Athanaël) och på GöteborgsOperan. Hon har sjungit Grevinnan i Figaros bröllop vid Festival d’Aix-en-Provence, vid Beaunes Barockmusikfestival, på GöteborgsOperan och Grand Théâtre de Genève.  Hon har sjungit Amelia i Simon Boccanegra i Göteborg och Elektra i Idomeneo på Drottningholms Slottsteater. Malin har gjort rollen som Hélène/Les vêpres siciliennes i Genève och framträtt som Donna Anna under ledning av René Jacobs i Baden-Baden (utgiven på DVD). Malin har även sjungit Hanna Glawary i Glada änkan i Montpellier, Agathe i Friskytten i Bregenz och Marguerite i Christof Loys hyllade uppsättning av Faust i Göteborg.


På konsertscenen har Malin Byström gjort ett flertal framträdanden under ledning av Kurt Masur (Mendelssohns Elias i Rom och Paris, Beethovens Symfoni nr 9 i Rom, Milano och Bonn, Peer Gynt i Berlin). Hon har sjungit Sibelius Kullervo med Franska Nationalorkestern och Eivind Gullberg Jensen i Paris, Wesendonck Lieder med Helsingborgs Symfoniorkester, Strauss Vier letzte Lieder med Kungliga Hovkapellet och Ralf Weikert, samt Beethovens Missa Solemnis med Sveriges Radios Symfoniorkester och Herbert Blomstedt. I december 2013 var hon solist vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus. Hennes Mathilde i Wilhelm Tell med Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia och Antonio Pappano finns utgiven på CD. Malin har även sjungit rollen som Leonore i Fidelio vid konsertanta framföranden i Bryssel och Paris.


Malin Byström är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Under våren 2008 erhöll hon Birgit Nilsson-stipendiet vid en ceremoni på Kungliga Operan på Nilssons 90-årsdag. 2016 mottog Malin Byström medaljen Litteris et Artibus och i juni 2018 utnämndes Malin Byström till hovsångerska av H.M. Konungen. Malin Byström utsågs till Årets kvinnliga sångare under 2018 International Opera Awards.Men föreställningens stjärna är givetvis Malin Byström vars Thaïs här gör entré likt en hollywoodsk Rita Hayworth, i rött svallande hår och med en vokal och scenisk karisma som är fullkomligt hänförande. (Dagens Nyheter 1 mars 2010)

 

Svenska Dagbladets Operapristagare (2010) Malin Byström är rent strålande som dottern Amelia och sjunger kärlek som både är sinnlig och himmelsk med sin dynamiskt expansiva sopran (Svenska Dagbladet 8 april 2013)

 

Mars 2021