Miriam Treichl

Mezzosopran

Svensk-Österrikiska Miriam Treichl är engagerad som gästsolist på Kungliga Operan i Stockholm där hon innevarande säsong framträtt i titelrollen i Carmen. Hon har de senaste säsongerna kunnat ses i roller som Amneris i Aida, Graumanns Hustru/En Gammal Kvinna/Spanjorska/Servitris i Christoph Loys iscensättning av Schrekers Der ferne Klang, Njegus i Glada Änkan, och Old Lady i Bernsteins Candide på samma scen.


2016 debuterade Miriam Treichl på Royal Opera House i London med rollen som Fenena i Nabucco och hon var parallellt cover för rollen som Charlotte i Werther. Miriam har tidigare gästat Metropolitan Opera i New York som cover för rollen som Venus i Tannhäuser. Hon har sjungit Marcellina i Figaros Bröllop, både på Drottningholms Slottsteater, samt under Drottningholms Slottsoperas gästspel vid Operan i Versailles.


Miriam Treichl har gästat NorrlandsOperan där hon sjungit titelrollen i Carmen, samt Jean Avril vid uruppförandet av Larsson Goethes Blanche & Marie. På Folkoperan har hon kunnat ses som Carmen i deras produktion Carmen Moves, Andra Damen i Trollflöjten och som Nicklaus i Hoffmans äventyr. Hon har även medverkat i Sandströms nyskrivna kammaropera Föreställningen med urpremiär på Kungliga Operan under 2016 års Östersjöfestival.


Miriam Treichl är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och inledde sin karriär som sopran. Hon debuterade som Grevinnan i Figaros bröllop på Folkoperan, följt av engagemang som Ericlea/Giunone i Monteverdis Odysseus återkomst, Despina i Così fan tutte och Andra damen i Trollflöjten på Drottningholms SlottsteaterMiriam Treichl har sjungit Sister Helen i Jake Heggies Dead Man Walking vid verkets Skandinavienpremiär på Malmö Opera samt på Det Kongelige Teater i Köpenhamn och hon prisades för sin tolkning av Hanna Glawari i Glada Änkan på Folkoperan. Miriam har uppmärksammats för sin Mère Marie i Karmelitsystrarna på Malmö Opera och inte minst för rollen som Donna Elvira i Don Giovanni som hon sjungit på Confidencen, Wermland Opera och senast två somrar i följd på Drottningholm.


Genom sin karriär har Miriam Treichl engagerats för flera ledande roller i nyskrivna verk, så som Beatrice i Sven-David Sandströms Jeppe, titelrollen i Carl Unander-Scharins Lysistrate, Vakten/Systern i Jonas Forssells Hemligheter och medverkat i Ylva Q Arkviks Solitario och Tidsgömmor.


Som en uppskattad konsertsolist sjunger Miriam Treichl musik av bland andra Mahler, Schubert och Wagner och tolkade rollen som Paulina Salas vid ett konsertant framförande av Jonas Forssells Death and the maiden med Kungliga Filharmonikerna under ledning av Thomas Søndergård. Hon har sjungit Siegrune vid konsertanta framföranden av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding samt framfört Verdi Requiem med samma orkester, under ledning av Domingo Hindoyan.
Januari 2021Till glädjeämnena hör Miriam Treichls utsökt välsjungna och mänskligt gripande porträtt av den försmådda Elvira (Svenska Dagbladet, 10 augusti 2010)


 
photo credit - Susanne Fagerlund photo credit - Susanne Fagerlund photo credit Emelie Kroon Miriam Treichl - photo credit Emelie Kroon