Daniel Johansson

Tenor

Den svenske tenoren Daniel Johansson har inlett säsongen med rollen som Tristan i Tristan XS, en förkortad version av Wagners Tristan och Isolde, på Theater und Philharmonie Essen. Han har även sjungit Cavaradossi i en filmad version av Tosca på Kungliga Operan. Daniel har föregående säsong framträtt som Fritz i Schrekers Der ferne Klang och Don José i Carmen, båda på Kungliga Operan. Daniel gästade även Wiener Staatsoper där han sjöng Apollon/Dionysos i Trojahns Orest.


Säsongen 2018-2019 gjorde Daniel Johansson sin debut på San Francisco Opera i rollen som Matteo i Arabella. Samma säsong sjöng Daniel Don José i Carmen både i Stockholm, på Semper Oper Dresden och under festspelen i Bregenz. Han framträdde även som Hoffmann i Hoffmanns Äventyr och som Lohengrin på Deutsche Oper i Berlin.


Daniel Johansson har framträtt som Cavaradossi i Tosca på Den Norske Opera och på Operan i Stockholm. Han har sjungit Don José på Deutsche Oper, Finlands Nationalopera samt vid Den Norske Opera. Daniel har framträtt som Siegmund i Valkyrian på Theater an der Wien och Count Loris Ipano i Giordanis Fedora på Kungliga Operan. 2017 gjorde Daniel sin rolldebut som Lohengrin vid Musiktheater Essen och han framträdde samma år på Semper Oper i Dresden med rollerna Narraboth i Salome och Froh i Rhenguldet, under ledning av Mo Thielemann. Han har gjort Hoffmann i Hoffmans Äventyr i Bregenz och Rodolfo i La Bohéme i Stockholm, Helsingfors och i Oslo. Han har sjungit Pinkerton i Madame Butterfly (Kungliga Operan i Stockholm och Opera Hedeland, Danmark) och En sångare i Rosenkavaljeren (Stockholm). Daniel har även sjungit Florestan i Fidelio, konsertant med Malmö Symfoniorkester. Daniel har framträtt i rollen som Alfredo i La Traviata både i Stockholm, i Oslo, på Opera Hedeland och vid Grand Théâtre de Genève. Daniel har sjungit Tamino i Trollflöjten vid Palau de les Arts i Valencia, i Oslo och i Stockholm, samt Nemorino i Kärleksdrycken på GöteborgsOperanDaniel Johansson har tidigare varit knuten till Den Norske Opera i Oslo och framträtt i roller så som Alfred i Läderlappen, Narraboth i Salome, Macduff i Macbeth och Telemaco i Monteverdis Odysseus återkomst.


Bland övriga engagemang kan nämnas titelrollen i Faust på Folkoperan och Lenskij i framföranden av Eugen Onegin på NorrlandsOperan inom ramen för Umeå Kulturhuvudstad 2014, samt vid Chautauqua, USA. Daniel har sjungit Melot vid konsertanta framföranden av Tristan och Isolde med såväl Sveriges Radios Symfoniorkester/Daniel Harding som med Orchestre de Paris/Christoph Eschenbach. Han har sjungit Mozarts Kröningsmässa vid öppningen av Danmarks Radios nya konsertsal under ledning av Adam Fischer, Herden i Oedipus Rex med Sveriges Radios Symfoniorkester/Salonen i Stockholm och i Bryssel, samt tenorpartiet i kammarversionen av Das Lied von der Erde med Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall, Västerås Sinfonietta samt med Uleåborgs Symfoniorkester.


Daniel Johansson är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Under sin studietid presenterade han sig för en bredare publik då han var solist i SVTs årliga Trettondagskonserter från Berwaldhallen, med Sveriges Radios Symfoniorkester och Thomas Søndergård. På CD kan Daniel Johansson höras som Magnus Gabriel de la Gardie i Foronis Cristina Regina di Svezia (Sterling). År 2007 vann Daniel Johansson 1:a pris i Gösta Winbergh Award och 2012 belönades han med såväl 1:a pris som publikens pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. Han har belönats med en rad stipendier, bland annat från Kungliga Musikaliska Akademien, Anders Walls Stiftelse och senast Jussi Björling-stipendiet 2021.


Daniel Johansson utnämndes 2018 till hovsångare av H.M. Konungen.


... vor allem aber dem stellenweise an den ganz frühen Pavarotti erinnernden Tenor Daniel Johansson als Rodolfo dürfte man schon bald in südlicheren Gefilden wiederbegegnen. (Frankfurter Allgemeine Zeitung 27 januari 2012)

 

Mars 2021