Johanna Rudström

Mezzosopran

Mezzosopranen Johanna Rudström har de senaste åren varit knuten till Kungliga Operan som gästsolist, där hon kunnat ses i roller som Angelina i Askungen, Olga i Eugen OneginCherubino i Figaros Bröllop, Donna Elvira i Don Giovanni, Mercedes i Carmen, Dimitri i Giordanos Fedora och Karolka in Jenůfa. Johanna har sjungit rollerna som Eve/Young Tristessa vid upremiären av Tristessa, hon har sjungit Flosshilde i Rhenguldet och Ragnarök, samt Rossweisse i Valkyrian. Johanna har även framträtt som Arsamenes i Händels Xerxes, Mercedes i Carmen, Blomsterflicka i Parsifal och Den okända unga kvinnan i nyskrivna operan Medea av Daniel Börtz.


Johanna Rudström medverkade 2017 i konsertanta framföranden, samt skivinspelning, av Boris Gudonov i rollen som Fjodor med Göteborgs Symfoniker under ledning Mo Nagano. Konserterna gavs på Göteborgs och Stockholms Konserthus.


Johanna har tidigare gästat Operan i Genève där hon framträtt i rollen som La Styliste i Cherubinis Medea. Hon har även medverkat i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien.


Johanna Rudström tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm under våren 2014. Hon har även studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och vid Musikhögskolan i Malmö. Sommaren 2013 medverkade Johanna Rudström i Vadstena-Akademiens uppsättning av Marie Samuelssons Jorun orm i öga.


Januari 2021