Matilda Paulsson

Mezzosopran

Matilda Paulsson har under hösten framträtt som Meg Page i Falstaff på Malmö Opera. Föregående säsong sjöng Matilda Siegrune samt var cover för Fricka i Valkyrian på GöteborgsOperan. Matilda har även gästat Kungliga Operan i Stockholm där hon gjort rollen som Paquette i Bernsteins Candide.


Matilda Paulsson har de senaste säsongerna framträtt som Komponisten och Dryad i Ariadne på Naxos och hon har sjungit Mallika i Lakmé på Malmö Opera. Sommaren 2018 gästade Matilda Opera på Skäret där hon gjorde rollen som Eboli i Don Carlos. Matilda har gjort rollen som Rävhannen i Den listiga lilla räven på Norrlandsoperan och hon har medverkat i Drottningholms Slottsteaters jubileumsproduktion Rokokomaskineriet, i rollen som Librettisten. På GöteborgsOpera har Matilda har tidigare sjungit Hans i Hans och Greta, Andra Damen i Trollflöjten, Die Vertraute och Dritte Magd i Elektra. Matilda har sjungit Cherubin i Figaros Bröllop på Wermland Opera, Alcina i Vivaldis Orlando Furioso i Bremen och Meg Page i Falstaff på Läckö Slottsopera.


Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Royal Academy of Music i London och Operahögskolan i Stockholm sjöng Matilda Paulsson bl.a. Amastre i Xerxes och Ottavia i Poppeas kröning på Drottningholms Slottsteater och Erica vid Sverigepremiären av Samuel Barbers Vanessa på Malmö Opera. Matilda debuterade på Det Kongelige i Köpenhamn som Kompositören i Ariadne på Naxos i regi av Robert Carsen och hon fick sitt genombrott under våren 2008 då hon sjöng Octavian i Rosenkavaljeren på Kungliga Operan i Stockholm, vilket ledde till inbjudningar att sjunga samma roll på Staatsoper Hannover och Theater Kiel.


På Kungliga Operan har Matilda Paulsson har synts i roller som Arsamene i Xerxes, Cherubin och titelrollen i Carmen, en roll som hon även framträtt i på Finlands Nationalopera och på Opera på Skäret. Matilda har sjungit Fenena i Nabucco på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Arsamene på Den Ny Opera i Esbjerg och Donna Elvira i Don Giovanni på Teater Hedeland. Hon har medverkat i produktionen Gåvan på Operaverkstan vid Malmö Opera, där hon även framträtt som Mary i Den flygande holländaren och Tredje damen i Trollflöjten. På Folkoperan i Stockholm har Matilda sjungit Marta Goebbels i Anders Nilssons Zarah, samt Mary i Den flygande Holländaren.


Som konsertsångerska har Matilda Paulsson framträtt under ledning av dirigenter som Sir Charles Mackerras, Gustavo Dudamel, Arnold Östman och Alan Buribayev i bland annat Berwaldhallen, Göteborgs Konserthus, St Paul’s Cathedral, St Martin in the Fields och St John’s Smith Square. Matida Paulsson har även framträtt med World Orchestra for Peace (grundad av Georg Solti) bl.a. 2012 i Carnegie Hall i New York och i Chicago Symphony Hall i samband med det som skulle varit Soltis 100-årsdag. Våren 2012 innefattade en konsert i Suginami Kokodai Recital Hall i Tokyo och Beethovens 9:a vid Norrköpings Symfoniorkesters 100-årsjubileum. Hösten 2013 sjöng Matilda Grimgerde i konsertanta framföranden av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.


Under hösten 2009 utkom Matilda Paulssons första solo-CD, Junge liebe (Caprice), med ett urval romanser ackompanjerade av Bengt-Åke Lundin, som följts upp av Der Ton (Sterling) med romanser av Joseph Marx.


Hon berör under skinnet med känsligt vibrato, klar diktion och djupt uttryck... (SvD 18 november 2009)

 

Januari 2021
 
Matilda Paulsson - foto Emelie Kroon Matilda Paulsson - foto Emelie Kroon Matilda Paulsson - foto Emelie Kroon Matilda Paulsson - foto Emelie Kroon Matilda Paulsson - foto Emelie Kroon