Jeremy Carpenter

Baryton

Den engelske barytonen Jeremy Carpenter framträder denna säsong som Marquis de la Force in Poulencs Karmelitsystrarna och i titelrollen som Don Giovanni, båda vid Kungliga Operan i Stockholm. Jeremy inledde säsongen med rollen som Protector i av George Benjamins opera Written on Skin, halvsceniska konserter i Peking och Shanghai, tillsammans med Shanghais Symfoniorkester under ledning av Laurence Renes.


Jeremy har tidigare säsonger framträtt på Kungliga Operans scen i roller som Danilo i Glada Änkan och Zhou Enlai i John Adams Nixon in China. Han har sjungit Escamillo i Carmen, Protector i Written on Skin och Gérard i Andrea Chénier - en rolltolkning för vilken han hyllats av en enig kritikerkår.


Jeremy Carpenter har framträtt som Sharpless i Madame Butterfly på Grand Théâtre de Genève och på Royal Opera House Covent Garden har han sjungit Sir Robert Cecil i Brittens Gloriana samt Guglielmo Cecil i Donizettis Maria Stuarda. Jeremy har gjort rollen som som Marullo i Rigoletto i Dijon och Belcore i Kärleksdrycken på Angers Nantes Opéra och han har gästat Bolshoiteatern i Moskva, tillsammans med Festival d’Aix-en-Provence, där han sjungit Protector i Written on Skin. Jeremy har gästat Folkoperan i Stockholm där han gjort stor succé som Zurga i Bizets Pärlfiskarna och Germont i La Traviata och på Malmö Opera har han sjungit Escamillo i Carmen.


På sin repertoar har Jeremy Carpenter roller som Greven och Figaro i Figaros Bröllop, Guglielmo i Così fan tutte, Marcello i La Bohème, Lescaut i Manon Lescaut. Demetrius i En midsommarnattsdröm, Falke i Läderlappen och titelrollerna i Don Giovanni och Gianni Schicchi. Han har framträtt på bland annat Glyndebourne Festival Opera, Opéra de Lille, Grange Park Opera och Theater S:t Gallen.


Jeremy Carpenter är även en flitigt anlitad konsertsångare med en bred repertoar som innefattar bland annat Haydns Skapelsen, Orffs Carmina Burana, Brahms Ein deutsches Requiem och Liebesliederwaltzer, Charles Villiers Stanfords Songs of the Sea, Maxwell-Davies The Martyrdom of St Magnus och Faurés Requiem och Elgars The Kingdom med Royal Flemish Philharmonic och Edo de Waart. Han har även sjungit rollen som Talpa i konsertanta framföranden av Puccinis Il tabarro med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.


Jeremy Carpenter är utbildad vid Guildhall School of Music and Drama i London, där hans lärare var Ellis Keeler, Rudolf Piernay och David Pollard.


Jeremy Carpenter lever sedan flera år i Sverige.Jeremy Carpenters Gérard är ju betjänten som blir revolutionsledare men faller offer för sitt eget begär. I tredje akten blottar han sitt bröst och tycks i stånd att slita ut sitt eget hjärta. (DN 24 oktober 2010)

 

Uppdaterad mars 2019